Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

piątek, 7 czerwca 2019

Sernikowa tarta truskawkowa na czekoladowym spodzie (bez pieczenia)

Deser idealny w trakcie upałów to taki bez pieczenia, najlepiej z truskawkami i galaretką. A gdyby tak dodać jeszcze warstwę sernikową i czekoladowy spód? Wyjdzie pyszna tarta bez pieczenia pełna truskawek i aromatów ❤️ Szybko zerkajcie na przepis! Jest bardzo prosty i bardzo pyszny :) Jedyny minus to czas oczekiwania, aż całość zastygnie. Ale zdecydowanie warto :)

Przepis na tartę o średnicy 22 cm:
Czekoladowy spód:
  • 100 g gorzkiej czekolady min 85%
  • 30 g masła (lub oleju MCT, ewentualnie gęstej części mleczka kokosowego zwanej śmietanką kokosową)
  • 50 g sezamu (lub posiekane orzechy np migdały)
  • 50 g posiekanych orzeszków (np orzechów laskowych)
  • 50 g mąki migdałowej (lub inne zmielone orzechy albo mąka kokosowa)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Czekoladę rozpuścić razem z masłem. Zdjąć z gazu i trochę ostudzić. Dodać sezam, posiekane orzechy i mąkę (lub zmielone migdały). Dokładnie wymieszać masę i posmakować. W razie potrzeby można dosłodzić. Wylać masę na przygotowany spód tortownicy. Wstawić do zamrażalki na 20 minut lub na godzinę do lodówki, aż masa zastygnie. W tym czasie przygotować masę sernikową.
Sernikowa masa:
  • 2 żółtka
  • 500 g tłustego twarogu (lub twarogu bez laktozy dla nietolerujących)
  • 5 g żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłej wody
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Twaróg wymieszać z żółtkami. Postawić na gazie i gotować ciągle mieszając, aż kilka razy zabulgota. Następnie zdjąć z gazu i dodać rozpuszczoną żelatynę i ewentualne słodzidło. Wymieszać bardzo dokładnie i ostudzić. Po ostudzeniu wyłożyć na zastygnięty czekoladowy spód. Wyrównać i wstawić do lodówki, aż masa mocno zgęstnieje i prawie zastygnie. W tym czasie przygotować dekorację truskawkową i galaretkę.
Na górę:
*Można zrobić także tartę bez galaretki, jedynie z truskawkową dekoracją.

Galaretkę rozpuścić w 200 g wrzątku, posmakować i ewentualnie dodać słodzidła. Ostudzić i wstawić do lodówki, żeby zaczęła tężeć (na krótko, żeby nie zastygła całkowicie!).
Na prawie zastygniety twarogowy spód wyłożyć pokrojone w plasterki truskawki w dowolny sposób.
Wstawić do lodówki, a potem wylać tężejącą galaretkę na truskawki. UWAGA! Tortownica musi być szczelna. Jeśli nie jest to warto chociaż wyłożyć folią spożywczą. 

Wstawić gotowy sernik do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Po tym czasie tarta sernikowa jest gotowa do jedzenia :)
Jest pyszna! Nie trzeba jej nawet zbytnio dodatkowo dosładzać :)
Można przygotować także tartę z twarożku i serka wiejskiego lub mleczka kokosowego (należy wtedy dodać więcej żelatyny) :)
Makro (1 kawałek z 10, na bazie masła, sezamu, orzechów laskowych, mielonych migdałów, twarogu bez laktozy oraz galaretki bez cukru): około 215 kcal
B: 14,7
T: 18,9 
W: 6,1*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.


Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print