TRYB JASNY/CIEMNY

Sernikowa tarta truskawkowa na czekoladowym spodzie (bez pieczenia)

Deser idealny w trakcie upałów to taki bez pieczenia, najlepiej z truskawkami i galaretką. A gdyby tak dodać jeszcze warstwę sernikową i czekoladowy spód? Wyjdzie pyszna tarta bez pieczenia pełna truskawek i aromatów ❤️ Szybko zerkajcie na przepis! Jest bardzo prosty i bardzo pyszny :) Jedyny minus to czas oczekiwania, aż całość zastygnie. Ale zdecydowanie warto :)

Przepis na tartę o średnicy 22 cm:
Czekoladowy spód:
  • 100 g gorzkiej czekolady min 85%
  • 30 g masła (lub oleju MCT, ewentualnie gęstej części mleczka kokosowego zwanej śmietanką kokosową)
  • 50 g sezamu (lub posiekane orzechy np migdały)
  • 50 g posiekanych orzeszków (np orzechów laskowych)
  • 50 g mąki migdałowej (lub inne zmielone orzechy albo mąka kokosowa)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Czekoladę rozpuścić razem z masłem. Zdjąć z gazu i trochę ostudzić. Dodać sezam, posiekane orzechy i mąkę (lub zmielone migdały). Dokładnie wymieszać masę i posmakować. W razie potrzeby można dosłodzić. Wylać masę na przygotowany spód tortownicy. Wstawić do zamrażalki na 20 minut lub na godzinę do lodówki, aż masa zastygnie. W tym czasie przygotować masę sernikową.
Sernikowa masa:
  • 2 żółtka
  • 500 g tłustego twarogu (lub twarogu bez laktozy dla nietolerujących)
  • 5 g żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłej wody
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Twaróg wymieszać z żółtkami. Postawić na gazie i gotować ciągle mieszając, aż kilka razy zabulgota. Następnie zdjąć z gazu i dodać rozpuszczoną żelatynę i ewentualne słodzidło. Wymieszać bardzo dokładnie i ostudzić. Po ostudzeniu wyłożyć na zastygnięty czekoladowy spód. Wyrównać i wstawić do lodówki, aż masa mocno zgęstnieje i prawie zastygnie. W tym czasie przygotować dekorację truskawkową i galaretkę.
Na górę:
*Można zrobić także tartę bez galaretki, jedynie z truskawkową dekoracją.

Galaretkę rozpuścić w 200 g wrzątku, posmakować i ewentualnie dodać słodzidła. Ostudzić i wstawić do lodówki, żeby zaczęła tężeć (na krótko, żeby nie zastygła całkowicie!).
Na prawie zastygniety twarogowy spód wyłożyć pokrojone w plasterki truskawki w dowolny sposób.
Wstawić do lodówki, a potem wylać tężejącą galaretkę na truskawki. UWAGA! Tortownica musi być szczelna. Jeśli nie jest to warto chociaż wyłożyć folią spożywczą. 

Wstawić gotowy sernik do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Po tym czasie tarta sernikowa jest gotowa do jedzenia :)
Jest pyszna! Nie trzeba jej nawet zbytnio dodatkowo dosładzać :)
Można przygotować także tartę z twarożku i serka wiejskiego lub mleczka kokosowego (należy wtedy dodać więcej żelatyny) :)
Makro (1 kawałek z 10, na bazie masła, sezamu, orzechów laskowych, mielonych migdałów, twarogu bez laktozy oraz galaretki bez cukru): około 215 kcal
B: 14,7
T: 18,9 
W: 6,1*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.


Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva