czwartek, 20 czerwca 2019

Mini pizza (pizzerinki) z kiełbasą (bez mąki, jajek, ciasta)

Nie ukrywam, że jestem wielką fanką zdrowej pizzy :) To moooże kolejna wersja? Tym razem jeszcze bardziej zaskakująca, bo bez ciasta, bez mąki, bez jajek, bez zbędnego dodatku tłuszczu. Czyli bez bez bez... a mimo to strasznie pyszna i lekka! Idealna na szybką przekąskę na imprezę lub posiłek w 30 minut na wynos :) Zgadniecie z czego ?:) Tylko 80 kcal na sztukę i 1,2 g węglowodanów!

Przepis na 9 sztuk pizzerinek:
  • 320 g kalarepy (naprawdę duża sztuka lub dwie mniejsze, waga po obraniu ze skórki)
  • 100 g pieczarek
  • 100 g sera żółtego
  • 100 g dobrej jakości kiełbasy (lub innego mięsa np plasterki piersi kurczaka)
  • pół łyżeczki soli do posypania, szczypta pieprzy, łyżeczka słodkiej papryki i pół łyżeczki ostrej, łyżeczka ulubionych ziół
Kalarepę obrać ze skórki i odciąć twardy spód, a następnie pokroić w cieniutkie (2-3 mm) plasterki. Powinno wyjść minimum 9 sztuk. Plasterki ułożyć na papierze do pieczenia, blaszce lub silikonowej macie do pieczenia. Posypać przyprawami. Na plasterkach ułożyć pokrojoną w plasterki kiełbasę i pokrojone pieczarki. Posypać serem. Piec w 180 stopniach przez około 25-30 minut.
Podawać na ciepło lub zimno.

Smakują przepysznie i świetnie trzymają się w dłoni jak prawdziwa pizza :)
Makro (1 mini pizza z kiełbasą): około 80 kcal
B: 5,3
T: 5,6 
W: 1,2 *

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. Hej Sabina:) Przy braku dostępu do swojskiej kiełbasy - jaką mogłabyś polecić z tych ogólnodostępnych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecam sprawdzać skład, malutkim drukiem zawsze można wyszukać ilość mięsa w kiełbaskach i resztę składu :) I naprawdę można czasem znaleźć smaczne kiełbaski z dobrym składem na stanowisku mięsnym na wagę, te w opakowaniach z lodówek są zazwyczaj słabej jakości.

      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Print