TRYB JASNY/CIEMNY

Roladki wołowe z serem i bazylią

Kolejne roladki z mięsa mielonego lecą na bloga! Uwielbiam je, a Wy? :) Dziś odsłona z serem i bazylią :) Będą idealne także na grilla!

Przepis na 5 roladek:
  • 100 g sera żółtego
  • 500 g mięsa mielonego z wołowiny
  • 1 jajko
  • 10 liści świeżej bazylii (można pominąć i dodać do mięsa suszonej)
  • 30 g masła (lub smalcu do smażenia)
  • pół łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu, płaska łyżeczka słodkiej papryki i suszonej cebuli, duża szczypta suszonego czosnku, duża szczypta chili, łyżeczka ulubionych ziół
Do mięsa wbić jajo, dodać przyprawy. Wyrobić mięso i podzielić na 5 części. Rozpłaszczyć każdą część na desce na kształt prostokąta, ułożyć ser, posypać słodką i ostrą papryką.
Następnie ułożyć dwa liście bazylii, zwinąć boki i uformować roladki.
Smażyć z każdej strony na rumiany kolor na małym ogniu.
Można je także upiec na grillu:)
Są przepyszne także na zimno. Idealne do lunchbox!
Makro (1 roladka z wołowiny z serem żółtym i liścmi bazylii smażona na maśle): około 293 kcal
B: 27,9
T: 20
W: 0,4*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva