Polecany post

Gęstość odżywcza czy oszustwa na diecie? Sprawdź dlaczego warto dbać o kompozycję posiłków!

Wchodzimy na wyższy poziom żywienia w poniedziałek? TAK!  Dziś na blogu wpis o tym dlaczego tak często polecam Wam zasadę 5:2 - 5 dni czyste...

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

poniedziałek, 5 listopada 2018

Frytki z kalarepy

Na blogu są już frytki z dyni (z przepisu tutaj[klik]), które osobiście uwielbiam. Dzisiaj kolejna wersja frytek. Tym razem z kalarepy! Za genialny pomysł wykorzystania kalarepki w formie frytek wielkie podziękowania dla Zuzy z Zakręconej Kawiarenki:) Zuza radzi smażyć w głębokim tłuszczu. U mnie znajdziecie wersję pieczoną w piekarniku:)

Przepis na 1 porcję ze zdjęcia:
  • 200 g kalarepy (jedna, mała sztuka)
  • 20 g dowolnego tłuszczu (np 2 łyżki roztopionego masła)
  • ulubione przyprawy, sól, pieprz (polecam mieszankę: słodka papryka, bazylia, oregano, chili i majeranek)
Kalarepę przekroić na pół, a następnie pokroić na paski. Można wcześniej obrać skórkę (ja ją polubiłam, więc zostawiam).
 Obtoczyć w maśle i przyprawach.
Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec około 30-35 minut w 200 stopniach, aż frytki zrobią się miękkie, ale pozostaną chrupie. Sprawdzać widelcem. Można je również usmażyć w głębokim tłuszczu na patelni. Świetnie smakują z solą i pieczonym kurczakiem :) Frytki bez przypraw mają leciutko słodki aromat. Są bardzo delikatne w smaku, wiec warto użyć dużej ilości przypraw.
Makro (cała porcja z przepisu): około 246 kcal
B: 4,4
T: 20,3
W: 8,6
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Z selerka mi mało smakują :( Ale może ktoś przeczyta i zrobi :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Super! Właśnie kupiłam kalarepe i na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega pyszne , moje dzieci powiedziały że duże lepsze niż z ziemniaków

    OdpowiedzUsuń

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print