TRYB JASNY/CIEMNY

Mięsna mieszanka z chrzanem na Wielkanoc

Przepis na Wielkanoc w prostej, staropolskiej formie właśnie ukazał się na blogu. Łapcie! Gdy już napieczemy szynek, wędlin, mięs i kupimy wędzonki z dobrego źródła -  zróbmy to chrzanowe danie. Tylko 4 składniki, a jakie pyszne! :) 

Przepis na 3-4 porcje:
  • 350 g - domowe szynki, wędliny, kawałki pieczonych mięs, kiełbasy
  • 4 gotowane jajka
  • 45 g chrzanu tartego
  • 50 g cebulki (dodałam czerwoną)
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: można polać oliwą z oliwek przed podaniem (albo z pestek dyni, wiesiołka, awokado, winogron, oliwą z ostropestu, rokitnika itp)
Jaja ugotować na twardo. Wędliny, mięso, cebulkę i jaja posiekać w kostkę. Doprawić. Dodać chrzan (proporcje około 3-4 łyżki chrzanu na 300-350 g mięs, pół cebulki i 4-5 jaj, ale można dowolnie zmienić). 
Danie smakuje i na zimno po schłodzeniu i na ciepło.
Makro (1 z 4 porcji): około 363 kcal
B: 25,2
T: 22
W: 3,5*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva