TRYB JASNY/CIEMNY

Zielona zupa z pulpecikami, kiełkami i pestkami dyni

Dawno nie było nowej propozycji dania! Już lecę i nadrabiam. Co powiecie na zieloną i baaaaardzo zdrową zupkę, którą przygotujecie w 30 minut? Smakowitości i mnóstwo cennych minerałów i witamin w 1 talerzu! Cynk z pestek dyni, minerały z kiełków, błonnik z warzyw, odżywcze białko z pulpecików, zdrowy olej do dekoracji na zimno - jak dla mnie idealnie!

Przepis na 5 porcji:
Na pulpeciki:
  • 500 g mięsa mielonego (użyłam lekkiego mięsa z indyka, ale można użyć wołowiny lub wieprzowiny, a nawet kaczki)
  • 1 jajko
  • 5-8 g łusek babki jajowatej (można pominąć, ale uwielbiam dodatek błonnika do mięsa, ponieważ dzięki temu pulpeciki są zwarte i sprężyste)
  • 30 g masła klarowanego do podsmażenia pulpecików i cebulki.
  • 50 g cebuli
Cebulkę drobno posiekać, podsmażyć na 10g masła, następnie wrzucić do miski z mięsem, wbić jajo, doprawić, dodać łuski babki jajowatej i wyrobić masę. Ulepić około 20 pulpecików i podsmażyć delikatnie na patelni. Nie mają być usmażone całkowicie, ponieważ będą się gotować w zupie. Zdjąć z ognia.

Na zupę:
  • 400 g różyczek brokułów
  • 20 g szpinaku
  • 50 g selera (korzeń)
  • 1,5 litra wody (lub domowego bulionu jeśli mamy)
  • 150 g kiełków (użyłam kiełków pora oraz brokułów oraz wyhodowanej rzodkiewki - do posypywania na surowo)
  • 50 g pestek dyni (na 5 porcji zupy, można je kupić tutaj [KLIK] z rabatem -12% na hasło: reva12))
  • olej z pestek dyni do smaku i dekoracji
  • dodatki: liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, liście bazylii, sól, pieprz do smaku, kolendra  w dowolnej ilości
  • opcjonalnie, można pominąć, ale warto dodać: paczka makaronu konjac/shiritaki - najlepszy jest ten gruby zwany fettucine (można go kupić z kodem: reva12 z 12% zniżką np tutaj [klik])
Do wody wrzucić liść laurowy, ziele, sól, pieprz oraz posiekany w malutką kostkę seler. Gotować około 15 minut, w tym czasie przygotować pulpeciki. Wrzucić podsmażone pulpeciki do zupy (drobiowe ugotują się w 10 minut, wieprzowe warto wrzucić na 12-13minut). Jeśli używamy makaronu - należy go mocno wypłukać, aż przestanie pachnąć zalewą i wrzucić do zupy. Wrzucić brokuły i całość gotować jeszcze około 5-8 minut, następnie wyłączyć gaz, wrzucić posiekany szpinak, część kiełków (ja wrzuciłam do zupy kiełki pora, a rzeżuchy i brokułów użyłam do dekoracji na surowo), kolendrę i zostawić "aż dojdą". 
Zupę podać z kiełkami, polać odrobinką oleju z dyni i posypać pestkami dyni. 
Makro (1 z 5 porcji na indyku, z 10 g pestek dyni, 10g oleju z pestek dyni orz 30g kiełków na porcję): około 438 kcal
B: 33,8
T: 29,6
W: 8,7*

Makro (1 z 5 porcji na mięsie z karkówki wieprzowej, z 10 g pestek dyni, 10g oleju z pestek dyni orz 30g kiełków na porcję): około 495 kcal
B: 25,2
T: 39,8
W: 8,7*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12

Komentarze

  1. Przepis wygląda bardzo smakowicie. Jak będę robić to zamienię korzeń selera na seler naciowy, ale nie będę go tak długo gotować, lubię jak jest chrupiący. Wrzucę razem z brokułami, wyłączę gaz i zaczekam, powinny "dojść" w gorącej zupie. Zrezygnuję z kolendry (nie lubię), ale dam natkę pietruszki, natka mi do wszystkich zup pasuje. Myślę, że nie popsuję przepisu za bardzo. :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva