czwartek, 3 maja 2018

Nóżki wieprzowe w galarecie

Lubię kultywować tradycję i czasy PRL'u. Dzisiejsza potrawa zwana była niegdyś "meduzą". Teraz my nazywamy ją "zimnymi nóżkami". Różne nazwy, jedna potrawa, a smak i tak pyszny :)


Przepis na dużą blaszkę lub kilka misek:
  • 3 nóżki (mięso netto - około 250 g)
  • 1 golonka (mięso netto - około 400g)
  • 100 g marchewki (można potem wyciągnąć z wywaru lub dodać do gotowej potrawy)
  • 100 g pietruszki (podobnie jak z marchewką)
  • warzywa na rosół: cebula, kawałek selera, kawałek kapusty
  • zioła: garść lubczyku, garść natki pietruszki, 5 liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek kolendry 
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: 2 łyżki żelatyny - 20g*
*Wywar stężeje i bez dodatku żelatyny, ale można dodać jeśli ktoś woli "sztywniejszą" strukturę galarety jak ja.

Nóżki i golonkę dokładnie oczyścić i umyć. Umieścić w dużym garnku razem z obranymi warzywami, ziołami, solą i pieprzem. Zalać wodą tak, aby przykryła mieso i warzywa. Gotować na małym ogniu jak rosół przez minimum 4h, aż mięso po wbiciu widelca będzie miękkie i odejdzie od kości. Następnie przecedzić wywar i dodać drobno posiekany czosnek, a mięso zdjąć z kości i pokroić na mniejsze kawałki. Można również pokroić marchewkę i pietruszkę lub pominąć ten etap. 

Ułożyć mięso w miseczkach lub umieścić na blaszce. Można posypać pieprzem. Spróbować smaku przecedzonego wywaru i ewentualnie doprawić. Na tym etapie można dodać żelatyny rozpuszczonej w szklance z łyżką gorącej wody. Zalać mięso wywarem i wstawić do lodówki, aż stężeje (najlepiej na całą noc). Podawać w ulubiony sposób.
Makro (1 z 10 mniejszych porcji z warzywami i dodatkiem żelatyny): około 173kcal*
B: 13,1
T: 13,1
W: 0,8

*Można pominąć dodatek warzyw jak na pierwszym zdjęciu szczególnie dla osób dbających o niski indeks glikemiczny posiłków:) Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print