wtorek, 14 sierpnia 2018

Krem z pieczonych warzyw z pulpecikami

Papryka, cukinia, dynia - to sezonowe trio dziś gości na blogu w postaci pysznego, lekko ostrego kremu z dodatkiem mini pulpecików :) Chętni?:)

Przepis na 3 porcje kremu z pulpecikami:
  • 300 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej i wołowiny)
  • 80 g cebuli (50 g do kremu i 30 g do pulpecików)
  • 1 jajo
  • 60 g smalcu lub masła (30 g do warzyw, 10 g do smażenia cebulki i 20 g do smażenia pulpecików) 
  • 5 g łusek babki jajowatej (można pominąć, ale dzięki temu pulpeciki mają zwartą strukturę)
  • 250 g dyni (użyłam hokkaido)
  • 150 g czerwonej papryki
  • 150 g cukinii
  • sól, pieprz, oregano, chili, papryka słodka i ostra, kolendra, bazylia, suszony czosnek
Dynię, cukinię, paprykę i cebulę (50 g) pokroić na mniejsze kawałki. Całość umieścić na blaszce lub w foremce. Roztopiony smalec (lub masło) wymieszać z przyprawami i solą. Zalać warzywa i dokładnie wymieszać. 
Tak przygotowane warzywa piec 40-45 minut w 200 stopniach. Następnie można zdjąć skórkę z papryki.
Na smalcu podsmażyć cebulkę (30 g) pokrojoną w kostkę. Do mięsa mielonego wbić jajo, doprawić ziołami, wsypać łuski babki i podsmażoną cebulkę.
Całość dokładnie wyrobić i uformować mini pulpeciki.
Podsmażyć pulpeciki z każdej strony na rumiany kolor na smalcu.
Zdjąć pulpeciki z patelni, odstawić. Patelnię zalać rosołem i zdjąć "cały smak". Wlać rosół z patelni do warzyw i zmiksować na gładki krem lub zostawić zmiksowany niedokładnie jak na zdjęciu.
Pulpeciki można podawać osobno lub wrzucić do kremu i wymieszać.
Makro (1 porcja kremu z pulpecikami): około 454 kcal
B: 24,1
T: 34,6
W: 10,8*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print