Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

piątek, 3 sierpnia 2018

Tarta na zimno z borówkami i galaretką

Kto ma dość upałów ręka w górę! Myślę, że doskwierają wszystkim... A co powiecie na pyszną, czekoladową tartę z maślano-orzechowym spodem ,orzeźwiającą galaretką i borówkami? :) Oczywiście na zimno! Podana z mrożoną kawą smakuje wyśmienicie :)

Przepis na tortownicę o średnicy 25cm (8 kawałków tarty):
Spód:
  • 100 g masła (ewentualnie olej kokosowy)*
  • 150 g zmielonych orzechów np laskowych (lub mąki migdałowej albo zmielonych wiórków kokosowych)
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: cynamon, kardamon, wanilia 
*Z olejem spód będzie dużo twardszy po schłodzeniu. Spód na bazie masła jest miękki, ale trzyma strukturę.

Rozpuścić masło w garnku. Zdjać z ognia, dodać sól i orzechy oraz ewentualne przyprawy. Dokładnie wymieszać i wyłożyć gęstą masę na spód tortownicy.
Wyrównać. Wstawić do lodówki na 30 minut lub do zamrażalki na 15 minut. W tym czasie przygotować masę czekoladową.

Masa czekoladowa:
  • 300 g śmietany 36% (a także 30% lub kwaśnej 18% albo puszka mleczka kokosowego w wersji bez nabiału)
  • 40 g odżywki białkowej o czekoladowym smaku (zamiennie zmielone orzechy, wiórki, starta na tarce gorzka czekolada lub masło orzechowe, można również całkiem pominąć ten składnik i zrobić masę do tarty z samym kakao)
  • 10 g gorzkiego kakao
  • 15 g żelatyny + 50 g gorącej wody do rozpuszczenia (zamiennie agar agar, uwaga tężeje w temperaturze pokojowej!)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Śmietanę (lub mleczko) dokładnie wymieszać z odżywką (lub np orzechami), kakao i rozpuszczoną w wodzie, ostudzoną żelatyną. Posmakować i ewentualnie dosłodzić. Wstawić na 10 minut do lodówki, aby masa lekko zgęstniała. W tym czasie przygotować galaretkę na wierzch tarty.

Na wierzch:
  • 250 g świeżych borówek (lub innych owoców np malin, jagód)
  • 25 g soku z cytryny (sok z połówki cytryny)
  • 10 g żelatyny + 100 g wody do rozpuszczenia (zamiennie agar agar, uwaga tężeje w temperaturze pokojowej!)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z sokiem z cytryny, posmakować i ewentualnie dosłodzić. Odstawić do ostudzenia. Owoce umyć i osuszyć.
W tym czasie wylać na przygotowany spód czekoladową, gęstą masę. Wstawić na minimum 30 minut do lodówki, masa powinna całkowicie stężeć. Następnie na wierzch wyłożyć równo borówki i delikatnie zalać je ostudzoną galaretką.
Wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie tarta powinna być gotowa do jedzenia :)
Idealny deser na gorący, upalny letni dzień. Na zdjęciach tarta z odżywką i kakao na maślano-orzechowym spodzie :)


Makro (1 porcja z orzechami laskowymi i masłem w spodzie, śmietanką 36% i odżywką w masie): około 399 kcal
B: 11
T: 35,6
W: 7,5*

*Węglowodany pochodzą głównie z borówek. Można użyć innych owoców o znikomej ilości węglowodanów np jeżyn.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print