Zielona sałatka z serem camembert

Lekka, pyszna, prosta, szybka... i taka ładna sałatka dziś trafia na bloga :) 

Przepis na 2 mniejsze porcje lub 1 duży talerz:
  • 70 g awokado (pół)
  • 70 g zielonego ogórka
  • 40 g liści szpinaku (3 garście)
  • 2 ugotowane na miękko jaja
  • 30 g sera camembert
  • 5 g nasion słonecznika
  • 5 g nasion konopii
  • 10 g ulubionego oleju (u mnie z pestek dyni)
  • duża szczypta soli i ziołowego pieprzu, kolendra, bazylia
Szpinak umyć i ułożyć na talerzu. Dodać pokrojony ser i ugotowane jaja. Z ogórka zrobić obieraczką cieniutkie paseczki i zwinąć w ruloniki 'ala kwiatki.
Resztę pokroić w kostkę i posypać po sałatce.
Awokado cieniutko pokroić w plasterki, a następnie delikatnie rozgiąć i ułożyć na szpinaku lub po prostu pokroić w kostkę i posypać. Sałatkę doprawić i skropić olejem. Obsypać nasionkami. 

Makro (cała porcja z przepisu): około 423kcal
B: 24,1
T: 33,6*
W: 5,4

*Można polać sałatkę większą ilością oliwy lub oleju. 
Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print