TRYB JASNY/CIEMNY

Kakaowo-kawowa tarta

Czy mamy tu wielbicieli kakao i kawy? Dziś coś specjalnie dla Was! Mocno kakaowa tarta z dodatkiem świeżo parzonej kawy i skórki pomarańczowej na kruchym spodzie to propozycja, której musicie spróbować :) Koniecznie, bo jest przepyszna, a krem składa się głównie z masła i wody! Serio:) Niecałe 3 g węglowodanów na kawałek ze zdjęcia :)
Przepis na tartę o średnicy 25 cm (8 kawałków tarty):


  • 1 jajo
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g mąki kokosowej
  • 100 g smalcu z lodówki (lub masła, oleju kokosowego)
  • ziarenka z laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowgo
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (można użyć lub pominąć i dać więcej do czekoladowej masy)

*Można również wykorzystać kruche ciasto bez wiórków z przepisu tutaj [klik].

Wszystkie składniki zagnieść na gęste ciasto. Wylepić nim tortownicę i boki foremki na wysokość około 1 cm. Można nakłuć widelcem.

Piec tartę około 20 minut w 180 stopniach. Jeśli tarta po 15 minutach będzie bardzo rumiana to zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i dopiec jeszcze 5 minut. Ostudzić w foremce lub delikatnie wyciągnąć na papier lub ozdobny blat tortowy.
  • 200 g wody (podobnie jak w przepisie na polewę można zastąpić tłustą śmietanką lub mleczkiem kokosowym, ale krem na wodzie również jest pyszny)
  • 50 g zaparzonej kawy (sam odcedzony napar, można pominąć i dać więcej wody)
  • 100 g masła
  • 40 g kakao (lub mniej/więcej, 40 g daje mocny smak kakaowy)
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (wg uznania, proponuję 3-4 łyżki)
  • 15 g żelatyny (lub agar agar, uwaga zastyga w temperaturze pokojowej!)
  • dodatkowo: skórka ze sparzonej pomarańczy (łyżeczka)
  • opcjonalnie: bakalie, wiórki, orzechy, odżywka białkowa itp
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu
Wodę, kawę, masło, sól i kakao razem zagotować do zawrzenia. Ciągle mieszać. Zdjąć z ognia, wsypać słodzidło, posmakować i ewentualnie dosypać więcej. Wsypać również żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Co jakiś czas przemieszać. Polewa powinna być błyszcząca jak na zdjęciu, ale bardzo lejąca.
Gdy polewa ostygnie wstawić do lodówki na około godzinę, aż mocno zgęstnieje (prawie jak gęsty krem). W czasie schładzania raz lub dwa przemieszać masę. Następnie wyjąć masę. Można wsypać ewentualne dodatki: bakalie, wiórki, odżywkę białkową, orzechy itp lub tylko skórkę z pomarańczy. Powinna wyglądać jak na zdjęciu poniżej.
Gęstą masę wyłożyć na ostudzony kruchy spód.
Masę równo rozprowadzić na cieście, udekorować w dowolny sposób np jak poniżej orzechami laskowymi. Można również ułożyć na niej owoce. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż masa zastygnie (a najlepiej na całą noc).

Tarta jest absolutnie przepyszna nawet bez dodatków, idealna dla fanów kakao i kawy. Delikatnie przełamana orzechami i skórką pomarańczy będzie idealna do niedzielnej kawy! Jest bardzo stabilna, więc można bez problemu jeść ją ręką lub zabrać ze sobą na wycieczkę :)
Makro (1 porcja bez dekoracji orzechowej i dodatków, polewa na bazie wody): około 344 kcal
B: 5,6
T: 32,8
W: 2,7*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że wyszła przepyszna :)

      Pozdrawiam i smacznego!

      Usuń
  2. Zrobiłam dzisiaj. Obłęd! Jak dotychczas najlepsze ciacho na keto. A robiłam już wiele. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też je uwielbiam nawet bez kawy na samej wodzie i kakao :) Polecam i taką wersję!

      Pozdrawiam serdecznie i życze smacznego :)

      Usuń
  3. Coś pięknego!Najlepsze keto desery w sieck😍Pozdrawiam i dziekuje😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, dziękuję pięknie ! <3

      Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva