TRYB JASNY/CIEMNY

Jak przygotować puree z dyni?

Postanowiłam dodać osobny wpis o tym jak przygotować puree z dyni. Dlaczego? Bo powoli zaczyna się na nią sezon. Nie zrobiłam tego w zeszłym roku, a w tym planuję nowe przepisy na bazie dyni i zdecydowanie przyda Wam się taki post :) A przygotowanie puree to naprawdę pryszcz! Można je wykorzystać w wielu przepisach lub po prostu maczać w nim warzywa czy podać z mięsem i sałatką :)

Przepis na około 310 g puree:
  • 0,5 kg surowej dyni (np moja ulubiona odmiana hokkaido)
  • szczypta soli
Dynię umyć i dokładnie obrać (hokkaido nie trzeba obierać, ponieważ ma miękką skórkę). Przekroić na pół i wydrążyć miąższ z pestkami. Twarde części pokroić na mniejsze kawałki (kostki lub paski) i piec w 200 stopniach lub gotować na wrzątku przez około 45-60 minut, aż dynia całkiem zmięknie. Zblendować całość na gładki mus ze szczyptą soli. Można też nie blendować do końca i zostawić kawałeczki dyni. Przechowywać w lodówce około 2- 3 dni.
W zależności od przepisu do jakiego chcemy wykorzystać puree dodajemy masło, zioła, przyprawy lub inne dodatki. Podajemy na gorąco lub zimno albo wykorzystujemy do przepisów z bloga :) 

*Osoby dbające o posiłki z wykorzystaniem produktów o niskim IG muszą uważać na potrawy z dynią, gdyż jej IG wynosi 75.

Przepisy z wykorzystaniem puree:
Makro (cała porcja puree): około 165 kcal
B: 6,5
T: 1,5
W: 24,5*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva