TRYB JASNY/CIEMNY

Śmietankowa tarta z brokułami

Śmietankowa, kremowa, brokułowa. Tarta idealna na śniadanie czy kolację, a także na wynos do pracy czy na zajęcia. I pierwszy przepis z wykorzystaniem serka o które tak prosiliście. Mam nadzieję, że nie zawiodłam, bo mi tarta baaaardzo smakuje :) Sprawdźmy czy i Wam będzie :)

Przepis na tartę o średnicy 25 cm (8 kawałków):
  • 40 g smalcu (lub miękkiego masła, oleju kokosowego)
  • 40 g łusek babki jajowatej
  • 10 g mąki kokosowej
  • 2 jaja
  • sól, pieprz, ulubione zioła np bazylia i oregano
  • odrobina wody (2-3 łyżki)
Zagnieść ciasto z podanych składników. Powinno być gęste i lekko lepkie. Wyłożyć do foremki i wygnieść spód oraz boki na wysokość około 1 cm. 
Masa brokułowo-śmietankowa:
  • 200 g naturalnego serka śmietankowego (można zastąpić tłustym twarogiem lub dać więcej jaj -około 3 i pominąć dodatek serka)
  • 250 g różyczek brokuła
  • 1 jajo
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, pietruszka, suszona cebulka
Różyczki surowego brokuła zetrzeć na tarce. Dodać serek, jajo i przyprawy. Dokładnie wymieszać masę.
Wyłożyć masę na spód. Wyrównać i posypać szczyptą suszonej cebulki.
Piec 30-40 minut w 180 stopniach, aż boki tarty się zarumienią. Następnie ostudzić i wstawić do lodówki. Jest pyszna zarówno na drugi dzień po schłodzeniu jak i na ciepło:)
Makro (1 porcja z serkiem śmietankowym): około 159 kcal
B: 5,5
T: 13,2
W: 2,4*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva