Śmietankowa tarta z brokułami
Śmietankowa, kremowa, brokułowa. Tarta idealna na śniadanie czy kolację, a także na wynos do pracy czy na zajęcia. I pierwszy przepis z wykorzystaniem serka o które tak prosiliście. Mam nadzieję, że nie zawiodłam, bo mi tarta baaaardzo smakuje :) Sprawdźmy czy i Wam będzie :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjaGabs28u1bF33niqKk0GNqlvYXMNuFGYNgYkbM0dCCzf6XmzcDNpsStsmOeQc9nMxv0Xy3rjYpPeMoDxYMKciR5GiUKiod1uyVRkcazWDEq11srh-0owsJ8ueh0MGQ6_k3szatht5d-8/s640/2018-08-16_20.27.59+%25282%2529.jpg)
Spód (z przepisu na tartę tutaj [klik]):
- 40 g smalcu (lub miękkiego masła, oleju kokosowego)
- 40 g łusek babki jajowatej
- 10 g mąki kokosowej
- 2 jaja
- sól, pieprz, ulubione zioła np bazylia i oregano
- odrobina wody (2-3 łyżki)
Zagnieść ciasto z podanych składników. Powinno być gęste i lekko lepkie. Wyłożyć do foremki i wygnieść spód oraz boki na wysokość około 1 cm.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj9PaNScvW-v_bFHesEqMkqK2utX9UpI-BEAJ7qpqiDLWx8d1ghlxXrCVMGdMt7vI2ZjXZpCgxQbTB7_-eunGHT78iCddXe5ih7Z-IgT7rVXaMRrJOIMivesuOWpMKVaIsc6scO9tAq2eY/s640/2018-08-16_20.20.14.jpg)
Masa brokułowo-śmietankowa:
- 200 g naturalnego serka śmietankowego (można zastąpić tłustym twarogiem lub dać więcej jaj -około 3 i pominąć dodatek serka)
- 250 g różyczek brokuła
- 1 jajo
- sól, pieprz, oregano, bazylia, pietruszka, suszona cebulka
Różyczki surowego brokuła zetrzeć na tarce. Dodać serek, jajo i przyprawy. Dokładnie wymieszać masę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjCa1PVd_GRl8305Fi6SDlQB_J7Se3y7lyFQQBHltTRJMwBuJLvcZ53dSHlar2HYJtN-8BySlMZmNra9goj-7alzIqvFig_baTlg5LY-uJwI3zHE9RFQwINW8eJmqwT882qLBFk3F-ROW4/s640/2018-08-16_20.22.06.jpg)
Wyłożyć masę na spód. Wyrównać i posypać szczyptą suszonej cebulki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNjSZeB7xu-dlCPF7dahUWYdNnEVSu_NSADkvSvBuYXDBOf-Vatk-BWQAtLipZf2-xk67wThQGwOGhWBkoDZWAfAXevknL0wN3OKDl-uEWR1SLB2KCmdD14vSc7k1pjkA8X659sx1WIUg/s640/2018-08-16_20.23.07.jpg)
Piec 30-40 minut w 180 stopniach, aż boki tarty się zarumienią. Następnie ostudzić i wstawić do lodówki. Jest pyszna zarówno na drugi dzień po schłodzeniu jak i na ciepło:)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhUj-n3aPdm4H_RtIlgulcEIzHfQZSJmA0LS4KZSIFfqPZenT_m1xlkHq4TI4DxM5_RF1SZJqn6QuEi17DpovzCZo1SuOiGejN5_rsBP_z29QPDaPWtLCezk1wu70pymCzfC4i8GOtkabM/s640/2018-08-16_20.29.18+%25282%2529.jpg)
Makro (1 porcja z serkiem śmietankowym): około 159 kcal
B: 5,5
T: 13,2
W: 2,4*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz