Jak zrobić makaron z dyni?

Jak Halloween to ...dynia! Kto jeszcze nie słyszał o dyni makaronowej zagląda dziś na bloga po przepyszny, prosty i pomarańczowy przepis na makaronik:)

Przepis na około 3 porcje makaronu:
  • 500 g dyni makaronowej
  • spora szczypta soli
Przekroić dynię na pół, wydrążyć środek z pestkami (pestki można wysuszyć i zjeść:). Dynię umieścić na blaszce i wstawić do piekarnika na około 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie dynia powinna zmięknąć. Aby zrobić makaron należy wbić widelec w miąższ dyni przy skórce i "wyciągnąć" nitki dyni. Przygotować makaron z całej dyni. 
Makaron można przechowywać w lodówce około 3 dni. Przed zjedzeniem posilić.
 Jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Niedługo pojawią się na blogu :)
Makro (100 g surowej dyni makaronowej): około 33 kcal*
B: 0,5
T: 0,5
W: 7

*Po upieczeniu makroskładniki ulegają zmianie. Niestety nie doszukałam się wartości makroskładników pieczonej dyni makaronowej.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print