niedziela, 14 października 2018

Roladki z karkówki z serem i szpinakiem

Kto lubi roladki? Bo ja uwielbiam! Dzisiaj w wersji ze szpinakiem i serem żółtym :) Pychooota! Gwarantuję, że je polubicie :) A przy okazji są idealne na wynos na zajęcia czy do pracy (potwierdzone!) :)

Przepis na 5 roladek:
  • 500 g karkówki
  • 30 g sera żółtego
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 30 g smalcu do smażenia
  • 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta pieprzu, pół łyżeczki soli, szczypta oregano, szczypta bazylii, odrobinka jałowca i majeranku
Karkówkę pokroić w plastry i rozklepać tłuczkiem. Każdy plaster doprawić solą i pieprzem.
Na karkówce ułożyć ser i liście szpinaku.
Następnie zwinąć roladkę jak krokiet i obwiązać sznurkiem lub nitką.
Ułożyć roladki na rozgrzanej patelni ze smalcem. Podsmażyć, a następnie zalać szklanką wody lub bulionu. Dusić pod przykryciem z liściem laurowym i zielem angielskim około 1,5 h. W razie potrzeby dolać odrobinę wody. Następnie odkryć pokrywkę, doprawić, odparować nadmiar płynów i sprawdzić widelcem czy roladki są miękkie. Jeśli nie to dusić jeszcze 15-20 minut. Podawać w dowolny sposób :)
Makro (1 z 5 roladek): około 307 kcal
B: 18,8
T: 25,5
W: 0,2
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print