TRYB JASNY/CIEMNY

Wytrawna babka z boczkiem i cukinią

Kto lubi mięsne potrawy, a nie lubi się dużo przy nich napracować zagląda na bloga po przepis! :) Zapraszam również tych, którzy pokochali mój przepis na mielone z cukinią, ponieważ dziś na blogu bardzo podobna i dużo prostsza wersja z mięsem mielonym :)

Przepis na małą foremkę do babki:
  • 300 g szynki wieprzowej (lub karkówki czy łopatki wieprzowej)
  • 200 g boczku 
  • 1 jajo
  • 500 g cukinii (waga przed odciśnięciem)
  • łyżeczka soli, szczypta pieprzu, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka majeranki, szczypta kminku, szczypta rozmarynu, szczypta oregano, łyżeczka czosnku suszonego
  • 10 g smalcu do wysmarowania foremki
  • 10 g smalcu do smażenia
  • 50 g cebuli (pół średniej) 
Cebulkę posiekać w kostkę i zeszklić na smalcu. Wysmarować foremkę smalcem. W misce wymieszać podsmażoną cebulkę, zmieloną szynkę i zmielony boczek oraz startą na tarce i odciśniętą cukinię. Doprawić i dokładnie wyrobić. Przełożyć całość do foremki (można lekko posypać wcześniej dno czarnuszką).
Piec całość około 50-55 minut w 180 stopniach, a następnie ostudzić (babka wciągnie wytopiony tłuszcz i wodę). Jest bardzo soczysta:)
Makro (1/4 babki mięsnej): około 548 kcal
B: 20,5
T: 50,1
W: 6
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Jest napisane 1/4 babki czyli podzielone na 4 porcje i makroskładniki podane dla 1:)

      Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva