Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

środa, 31 października 2018

Roladki wołowe w sosie pomidorowym z makaronem z dyni

Ostatnio tak bardzo posmakowały Wam roladki wieprzowe ze szpinakiem to dziś pora na nieco inną wersję roladek szpinakowych z mięsa wołowego podanych z sosem i makaronem dyniowym. Mam nadzieję, że i ta propozycja będzie Wam smakować :)
Przepis na 5 roladek:
  • 500 g mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowe np z łopatki, można też połączyć oba)
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 50 g pieczarek
  • 1 jajo
  • 30 g masła (lub smalcu do smażenia)*
  • 10 g inuliny (do zagęszczenia sosu)
  • 30 g przecieru pomidorowego  + 100 g wody
  • łyżeczka soli, duża szczypta pieprzu, duża łyżeczka papryki słodkiej, spora szczypta chili, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki oregano i bazylii
*Sos z masłem ma lepszą konsystencję.

Szpinak i pieczarki posiekać na drobniejsze części.
Mięso mielone wyrobić z przyprawami i jajkiem. Podzielić na 5 części. Każdą z nich rozgnieść na folii spożywczej na spory prostokąt. Na mięsie ułożyć nadzienie i zwinąć jak krokiet. Mocno docisnąć (aby powietrze uszło z roladki). Jeśli powstaną dziury zalepić je kawałkiem mięsa. W taki sposób uformować wszystkie roladki. Następnie podsmażyć z każdej strony na rumiany kolor, przykryć pokrywką i dusić około 10 minut (powinno pojawić się trochę płynów na patelni, w ostateczności można dolać odrobinki wody). Po tym czasie w kubku wymieszać przecier i wodę. Dodać łyżkę inuliny i od razu szybko wymieszać na gładką masę (inulina od razu chłonie wodę). Wlać całość na patelnię z roladkami i wymieszać z roztopionym masłem, na którym smażą się roladki. Dusić całość około 10 minut pod przykryciem, aż sos zgęstnieje. 
Podawać z makaronem przygotowanym zgodnie z przepisem tutaj [klik] lub z makaronem z cukinii :)
Roladki są przepyszne! Idealnie komponują się z dyniowym makaronem :)
Makro (1 roladka z porcją dyni - wliczone 200 g surowej dyni makaronowej i wołowina rostbef): około 297 kcal
B: 27
T: 15,3
W: 10,9
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. Hejka Mam małe pytanko W przepisie na makaron z dyni makro 100 gram makaronu = 7g węgli a w powyższym przepisie makro 200g makaronu + dodatki wynosi tylko 10g węgli ? Czy ta różnica wynika z rodzaju dyni ? A tak po za tym to świetny blog Gratuluję pomysłów na przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z dynią i właściwie innymi rzeczami wpisanymi w kalkulatory jest taki problem, że większość osób, które je wpisuje to zwykli czytelnicy. Staram się sprawdzać takie "podejrzane" produkty na innych stronach i warzywo jakim jest dynia właśnie do nich należy. Proponuję zerkać np na stronę: http://www.ilewazy.pl/dynia-makaronowa lub na inne i starać się jakoś wyciągnąć średnią. To jedyny możliwy sposób omijający badania laboratoryjne :)

      Dziękuję i pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print