Polecany post

KetoAdaptacja - tygodniowy jadłospis 2000kcal

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

środa, 31 października 2018

Roladki wołowe w sosie pomidorowym z makaronem z dyni

Ostatnio tak bardzo posmakowały Wam roladki wieprzowe ze szpinakiem to dziś pora na nieco inną wersję roladek szpinakowych z mięsa wołowego podanych z sosem i makaronem dyniowym. Mam nadzieję, że i ta propozycja będzie Wam smakować :)
Przepis na 5 roladek:
  • 500 g mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowe np z łopatki, można też połączyć oba)
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 50 g pieczarek
  • 1 jajo
  • 30 g masła (lub smalcu do smażenia)*
  • 10 g inuliny (do zagęszczenia sosu)
  • 30 g przecieru pomidorowego  + 100 g wody
  • łyżeczka soli, duża szczypta pieprzu, duża łyżeczka papryki słodkiej, spora szczypta chili, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki oregano i bazylii
*Sos z masłem ma lepszą konsystencję.

Szpinak i pieczarki posiekać na drobniejsze części.
Mięso mielone wyrobić z przyprawami i jajkiem. Podzielić na 5 części. Każdą z nich rozgnieść na folii spożywczej na spory prostokąt. Na mięsie ułożyć nadzienie i zwinąć jak krokiet. Mocno docisnąć (aby powietrze uszło z roladki). Jeśli powstaną dziury zalepić je kawałkiem mięsa. W taki sposób uformować wszystkie roladki. Następnie podsmażyć z każdej strony na rumiany kolor, przykryć pokrywką i dusić około 10 minut (powinno pojawić się trochę płynów na patelni, w ostateczności można dolać odrobinki wody). Po tym czasie w kubku wymieszać przecier i wodę. Dodać łyżkę inuliny i od razu szybko wymieszać na gładką masę (inulina od razu chłonie wodę). Wlać całość na patelnię z roladkami i wymieszać z roztopionym masłem, na którym smażą się roladki. Dusić całość około 10 minut pod przykryciem, aż sos zgęstnieje. 
Podawać z makaronem przygotowanym zgodnie z przepisem tutaj [klik] lub z makaronem z cukinii :)
Roladki są przepyszne! Idealnie komponują się z dyniowym makaronem :)
Makro (1 roladka z porcją dyni - wliczone 200 g surowej dyni makaronowej i wołowina rostbef): około 297 kcal
B: 27
T: 15,3
W: 10,9
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. Hejka Mam małe pytanko W przepisie na makaron z dyni makro 100 gram makaronu = 7g węgli a w powyższym przepisie makro 200g makaronu + dodatki wynosi tylko 10g węgli ? Czy ta różnica wynika z rodzaju dyni ? A tak po za tym to świetny blog Gratuluję pomysłów na przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z dynią i właściwie innymi rzeczami wpisanymi w kalkulatory jest taki problem, że większość osób, które je wpisuje to zwykli czytelnicy. Staram się sprawdzać takie "podejrzane" produkty na innych stronach i warzywo jakim jest dynia właśnie do nich należy. Proponuję zerkać np na stronę: http://www.ilewazy.pl/dynia-makaronowa lub na inne i starać się jakoś wyciągnąć średnią. To jedyny możliwy sposób omijający badania laboratoryjne :)

      Dziękuję i pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Print