TRYB JASNY/CIEMNY

"Szyszki" z orzeszkami i masłem orzechowym

Kto wychował się w latach 90 i pamięta popularne wówczas "Szyszki" z preparowanego ryżu? Zawsze robiłam z mamą podobną wersję (zazwyczaj przed świętami), ale domową i pełną orzechów. Okazuje się, że można ją uprościć i zrobić 100% zdrowe i niskocukrowe szyszunieeee! Znajdą się wielbiciele czekolady i masła orzechowego?:) Dzieci będą zachwycone:)

Przepis na około 15 szyszek:
Baza:
  • 50 g czekolady gorzkiej min 85%
  • 50 g masła orzechowego (np migdałowego)
  • opcjonalnie: kropelka aromatu rumowego czy pomarańczowego
Bakalie:
  • 50 g orzechów laskowych* (drobno posiekane)
  • 50 g migdałów* (użyłam w całości, można posiekać)
  • 50 g orzechów włoskich* (lekko posiekane)
*Można użyć innych, posiekanych bakalii. W przypadku wiórek proponuję użyć mniej, aby masa po wymieszaniu pozostała gęsta. 


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na malutkim gazie w rondelku, dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać.
Wsypać wybrane orzechy i obtoczyć dokładnie w masie.
Masa powinna być gęsta, ale nie jak na czekoladowy blok z przepisu tutaj [klik]. Wszystkie bakalie muszą być w niej obtoczone. Wykładać na folię spożywczą lub aluminiową po 1 małej łyżce.
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aż masa stężeje lub do zamrażalnika na około 20 minut. 
Po tym czasie chrupiące czekoladki orzechowe są gotowe!:) Można je zamrozić lub przechowywać 4-5 dni w lodówce.
Makro (1 "szyszka" z bakaliami z przepisu): około 99 kcal
B: 2,6
T: 9,1
W: 1,8
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12

Komentarze

  1. Polecam Ci spróbować szyszek z masła, czekolady i płatków kokosowych - pycha :) u mnie robiło się szyszki z płatków kukurydzianych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kukurydzianą wersję i z masłem też znam :) Chciałam zrobić taką pod orzechową :) Ale oczywiście można sobie zamienić na zwykłe masełko.

      Pozdrawiam!

      Usuń

Publikowanie komentarza

Polecane posty

instagram @keto__reva