"Szyszki" z orzeszkami i masłem orzechowym
Kto wychował się w latach 90 i pamięta popularne wówczas "Szyszki" z preparowanego ryżu? Zawsze robiłam z mamą podobną wersję (zazwyczaj przed świętami), ale domową i pełną orzechów. Okazuje się, że można ją uprościć i zrobić 100% zdrowe i niskocukrowe szyszunieeee! Znajdą się wielbiciele czekolady i masła orzechowego?:) Dzieci będą zachwycone:)
Przepis na około 15 szyszek:
Baza:
- 50 g czekolady gorzkiej min 85%
- 50 g masła orzechowego (np migdałowego)
- opcjonalnie: kropelka aromatu rumowego czy pomarańczowego
Bakalie:
- 50 g orzechów laskowych* (drobno posiekane)
- 50 g migdałów* (użyłam w całości, można posiekać)
- 50 g orzechów włoskich* (lekko posiekane)
*Można użyć innych, posiekanych bakalii. W przypadku wiórek proponuję użyć mniej, aby masa po wymieszaniu pozostała gęsta.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na malutkim gazie w rondelku, dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi_-26hT9JOS2XDOCl2PNjg5WQ7mj09-eWZdpG6l108bfPcSIFmb0WhgRzZktcwIL_WYrOq7tPM4gRsJUZ87pKwmrmB9KUJp5ZxRFjiNmBFpqHCGR5ecLilnFMvw9v7PVWSox3IBEEkHtw/s640/2018-10-23_16.41.24.jpg)
Wsypać wybrane orzechy i obtoczyć dokładnie w masie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiVVOMBy0gP45_89p3o4ZwNnwLtpZNRV-kf7N5LETqRq5XCubwCKkulnYLC4gRA0BD6La0ZMdcsxu71O2LJhdcVTMrDoYoH5yP6_tYT2gIQ6t7mQrO7G63Y7OXiGxNQ2zU9dRDNvRPHwAE/s640/2018-10-23_16.44.14.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEic93-OIaLlOlG8p0lF-vWorQ9tJZ3KkZUBiRGE2wtUAbnT2ytEg0nfiVXtbXqi1WJ_JnlLSm8Q47GlXucUbkb6XuVGAgZIDn6rEKinlFXoV1s4M4auwItHYNb-kXpFEGU519Gxg_aqzLg/s640/2018-10-23_16.45.23.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjdmMQU_Sy7Q-FUPxAFOTaT5zmoSnlyRgOBtTNC9ILG9EK42RheZ4WzuvRF-8gGAeSvLuok83KxiQBsBHFAThBUbLWGRdNH9X5ren_zLJCftL7I0qTMKu3V9iG8HiNXOEKS9ZjwDZIwW-w/s640/2018-10-23_17.13.13.jpg)
Po tym czasie chrupiące czekoladki orzechowe są gotowe!:) Można je zamrozić lub przechowywać 4-5 dni w lodówce.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhooD-1Avb7j0-by7JadfOqkxX5M60xN4fgHhBY9lruSwJjIUuZq3GgGBP9MRbKpPlAFgY2rLvO7cYQDBZRp1JgbqQmkYcMDW3bQOCKe8w4zRAFfJX7NxjG2efh6IeM8YyCWhAJbrQQek0/s640/2018-10-23_17.11.55.jpg)
B: 2,6
T: 9,1
W: 1,8
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Polecam Ci spróbować szyszek z masła, czekolady i płatków kokosowych - pycha :) u mnie robiło się szyszki z płatków kukurydzianych.
OdpowiedzUsuńKukurydzianą wersję i z masłem też znam :) Chciałam zrobić taką pod orzechową :) Ale oczywiście można sobie zamienić na zwykłe masełko.
UsuńPozdrawiam!