Polecany post

Cytrynowe oponki z lukrem

środa, 17 października 2018

Pasta kanapkowa z dynią i tahini

Lekko ostra, sezamowa pasta dyniowa idealna do kanapek, bułeczek czy maczania w niej warzyw leci na bloga :) Znajdą się wielbiciele połączenia tahini i dyni?:)

Przepis na mały słoiczek pasty:
  • 200 g dyni (użyłam hokkaido)
  • 20 g prawdziwej oliwy z oliwek (lub innego oleju jeśli nie ma pewności co do jakości oliwy)
  • 20 g pasty tahini (lub 20 g nasion sezamu białego lub czarnego)
  • szczypta soli, duża szczypta chili, szczypta pieprzu
  • opcjonalnie: można dodać ziarenka słonecznika lub nasionka konopii
  • opcjonalnie: można dodać 1 suszony pomidorek
Z dyni przygotować puree jak w przepisie tutaj [klik]. Następnie dodać resztę składników i dokładnie zmiksować na gładką, gęstą pastę. Doprawić i podawać w dowolny sposób np z chlebkiem dyniowym z przepisu tutaj [klik] lub bułeczkami grahamkami z przepisu tutaj [klik].
Makro (pół porcji pasty bez dodatków, na bazie tahini i oliwy): około 233 kcal
B: 3,6
T: 21,5
W: 3,9
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print