Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

piątek, 5 kwietnia 2019

Mazurek marmurkowy (na zimno, bez jaj)

Idą święta i wszyscy powoli szukają przepisów na mazurki;) Dziś na blogu pojawił się kolejny przepis na pyszny, okrągły mazurek "na ostatnią chwilę". Tym razem w wersji całkowicie bez pieczenia w 5 minut z marmurkowym wzorkiem;) I tylko 4 składniki! Zjadłam go z rodziną prawie na raz! Uwierzcie mi, że jest pyszny :)
Przepis na 1 mazurek:

  • 50 g masła
  • 100 g wiórków kokosowych (można zastąpić zmielonymi migdałami)
  • 50 g masła orzechowego
  • 50 g czekolady gorzkiej min 85÷
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia

Masło z wiórkami zmiksować w blenderze z końcówką do rozdrabniania.

Można także użyć miękkiego masła zagniecionego z wiórkami na jednolitą masę. Posmakować i ewentualnie dosłodzić wybranym słodzidłem (uważam, że jest to zbędne, mazurek wychodzi i tak bardzo smaczny). Wyłożyć masę na papier do pieczenia lub folię spożywczą ułożoną na talerzu. Uformować okrągły mazurek z nieco wyższymi bokami. 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na spód wyłożyć masło orzechowe i delikatnie rozsmarować.
Na masło orzechowe wyłożyć kleksami czekoladę.
Wykałaczką delikatnie wymieszać obie masy w dowolny sposób tak, aby powstały marmurkowe smugi. Wstawić do lodówki na godzinę.
Po godzinie można już zajadać pyszny mazurek :)
Jest naprawdę przepyszny! Znika w minutę :)
Makro (1/4 mazurka z przepisu z masłem migdałowym i wiórkami): około 400 kcal
B: 5,3
T: 38,4
W: 4,7
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print