środa, 17 kwietnia 2019

Zupa grzybowa z kapustą i fasolką na żeberkach

Dawno nie było propozycji na zupkę prawda? Ale właśnie kolejne wariacja na temat zupy grzybowej  na żeberkach leci na bloga! :) Tym razem wykorzystałam mrożoną fasolkę. Zazwyczaj staram się sięgać po sezonowe warzywa, ale tym razem zrobiłam wyjątek i wyszło przepysznie :)

Przepis na około 5 porcji (duży garnek na około 6 l):
  • 2 kg żeberek (wliczone 800 g mięsa)*
  • 500 g fasolki szparagowej mrożonej
  • 300 g kapusty białej
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 30 g suszonych grzybów
  • 3 litry wody
  • 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, duża łyżka soli, duża szczypta pieprzu
*Aby dokładnie wliczyć mięso bez kości do makroskładników należy zważyć surowe mięso z kośćmi, a następnie zważyć kości po zjedzeniu bez mięsa i odjąć tą wagę od wagi początkowej (pozostanie waga surowego mięsa przed obróbką).

Żeberka zalać wodą i gotować pod przykryciem minimum 3 godziny z przyprawami. Następnie wrzucić grzyby i posiekaną białą kapustę. Gotować około godziny. Na koniec wrzucić fasolkę mrożoną oraz kapustę kiszoną i gotować 10 minut, aż fasolka zmięknie. 
Zupę można również przygotować w wolnowarze wrzucając wszytkie składniki i na ostatnią godzinę na sam koniec dodając fasolkę:)
Jest naprawdę pyszna :)
Makro (1 z 5 porcji z wliczoną porcją mięsa z żeberek): około 615 kcal
B: 30,1
T: 48
W: 11,6
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print