Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

piątek, 12 kwietnia 2019

Ciasteczka "Czarne oczka"

Ciasteczka na święta wielkanocne to taka moja mała tradycja :) W zeszłym roku dostaliście przepis na wielkanocne ciasteczka z cytryną tutaj [klik]. W tym roku będą to ciasteczka, które nazwałam "Czarne oczka". Mają... ciekawy wygląd prawda? :) Zgadniecie skąd taki kolor? :)
Przepis na 20 ciasteczek:


Przygotować kruche ciasto.
Ulepić 20 kuleczek, rozgnieść w dłoniach. Następnie w każdym ciasteczku zrobić kciukiem dziurę.
Wstawić do piekarnika, aż się zarumienią na 15 minut w 180 stopniach (trzeba pilnować, bo mogą upiec się szybciej). W tym czasie przygotować masę chałwową.
Masa chałwowa:
  • 100 g czarnego sezamu
  • 50 g siekanych orzechów (np migdałów, włoskich lub laskowych)
  • 20 g rozpuszczonego oleju kokosowego (lub oleju orzechowego, MCT albo masła)
Sezam umieścić w młynku lub bardzo mocnym blenderze i zmielić na gładką pastę.

Przełożyć masę do miseczki. Dodać olej lub masło i posiekane orzechy.
Wymieszać całą masę.
Gdy ciasteczka ostygną nałożyć po łyżeczce masy do każdego dołka. Można jeść od razu:)
 Ciasteczka najlepiej przechowywać w lodówce przez około 3 dni. 
 Są przepyszne! Smakują jak kruche ciasto z chałwą i orzeszkami :)
Makro (1 ciasteczko): około 143 kcal
B: 2,7
T: 13,5
W: 1,4
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print