Boczek pieczony w musztadowo-ziołowej panierce

Ponownie na blogu mięsko z piekarnika. Tym razem smakowity boczek ze skórką idealny na zimno i ciepło. Pychoota! :)

Przepis na kawałek o wadze około 1,5kg:
  • 1,5 kg boczku w kawałku  ze skórką
  • łyżeczka słodkiej papryki, półtora łyżeczki majeranku, kilka igiełek rozmarynu, pół łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu, szczypta chili, łyżeczka kurkumy, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pokruszony liść laurowy 
  • 10 g musztardy
  • 10 g smalcu lub masła do smażenia
Wszystkie przyprawy wymieszać razem z musztardą, a następnie natrzeć mięso z każdej strony. Wstawić do lodówki na całą noc, a najlepiej na 24 godziny. Po tym czasie obsmażyć mięso z każdej strony na smalcu na patelni. Następnie przełożyć boczek na blaszkę do pieczenia *(skórką do góry) razem z tłuszczem z patelni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Najlepiej umieścić w piekarniku równocześnie naczynie z wodą tak, aby woda parowała, co zagwarantuje soczyste mięso (albo po prostu wylać wodę na blaszkę z mięsem). Piec około 90 minut. Po 60 minutach odwrócić mięso na drugą stronę i piec dalej. Po godzinie sprawdzić widelcem czy boczek jest miękki i upieczony. Jeśli nie to piec jeszcze 15-20 minut i ponownie sprawdzić. Boczek można podawać na gorąco lub ostudzić i przechowywać w lodówce jako "wędlina" na kanapki. 
Makro (1 z 15 porcji boczku): około 512 kcal*
B: 10,1
T: 53,1
W: 0,1

*Lepiej zważyć mięso przed pieczeniem, a następnie po pieczeniu podzielić na porcje, ponieważ zmienia się waga i ilość makroskładników i 100 g przed pieczeniem nie jest równe 100 g boczku po pieczeniu.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

2 składniki 3 składniki 30 minut adaptacja adaptacja w praktyce adaptacja w teorii agar ajurweda alkohol anyż artykuł artykuły awokado babeczki babka babka jajowata babka wielkanocna bakalie batoniki batony bazylia bez jaj bez laktozy bez mąki bez mięsa bez nabiału bez pieczenia beza białka biszkopt biszkopty boczek borówki botwinka bounty bożenarodzenie brokuły brownie brukselka budyń bulion bułeczki bułki cebula chałwa chia chili chleb chlebek ciasta ciasteczka ciastka ciasto cloudbread cukinia cukrzyca cynamon cytrusy cytryna czekolada czekoladki czekoladki miętowe czekoladowa polewa Dania obiadowe delicje deser deser dla 1 osoby desery dieta dieta ketogeniczna dieta ketogenna dietetycy polecani przez czytelników do pobrania do wydrukowania donaty dynia dynia makaronowa dżem ebook fasolka fatbombki gofry harry potter highfat inulina jabłka jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kabanosy kakao kalafior kalarepa kapusta kapusta kiszona karkówka kawa keto ketoadaptacja ketodieta ketoza kokos koktajle korzenna przyprawa kotlety krem kruche kuleczki kurczak low carb lowcarb lunchbox mak makaron maliny marcepan mascarpone masło masło orzechowe materiały mazurek mąka kokosowa mąka konopna mąka migdałowa MCT mielone mięso mięso mielone migdały mleczko kokosowe mleko kokosowe mleko midałowe młoda kapusta mozarella muffinki musztarda na zimno naleśniki nasiona obiad odżywka ogórek olej olej kokosowy oliwa omlet omlety oponki oreo orzechy owoce paleo paluszki panierka papryka pasta pasta kokosowa pasztet pieczarki pieczywo pierniczki piernik pierogi pierś z kurczaka pietruszka pizza placki placuszki pomidory pralinki przecier pomidorowy przyprawa do piernika pulpety racuchy rafaello rolada roladki rosół ryba rzodkiew rzodkiewka sałatka schab schabowy seler ser ser żołty serca serduszka drobiowe serniczki sezam siemie lniane skórka skrzydełka skwarki słonecznik smalec sok z cytryny sos sos pomidorowy sól spód surówka suszone pomidory sylwester szczupak szparagi szpinak śledzie śmietanka Śniadania i przystawki świąteczne przepisy świeta święta tarta tartaletki tłusty czwartek tłuszcze tort tosty truskawki twaróg walentynki wanilia warstwowy deser warzywa wątróbka wegańskie wegetariańskie wędzony kurczak wielkanoc wieprzowina wigilia wiórki kokosowe wołowina wpc wypieki wywar z nabiałem za darmo zamienniki cukru zapiekane zapiekanka zebra zioła zupa zupa krem żelatyna żółtka żółtko