Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

sobota, 27 kwietnia 2019

Jagodowe batony "Brownie"

Weekend oznaczaaa... słodki przepis! Co powiecie na batoniki w wersji z jagodowym twarogiem lub mascarpone? A może gęsta pasta kokosowa dla tych, którzy unikają nabiału? Z Brownie, wiórkami i kakaową posypką? A może migdały? Tak czy siak są przepyszne! Zaglądajcie na bloga po przepis :)

Przepis na 12 batonów:
  • 250 g twarogu (można zastąpić mascarpone lub pastą kokosową z odrobiną wody w wersji bez nabiału)*
  • 20 g mielonych orzechów (lub wiórków kokosowych)
  • 100 g jagód (lub innych jagodowych owoców: borówki, jeżyny, truskawki)
  • 4 jaja
  • 100 g oleju kokosowego (lub masła)
  • 100 g czekolady gorzkiej min 85%
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • opcjonalnie: odrobina kakao do posypania batoników
*Należy do około 50 g pasty dodać odrobinę wody i wymieszać tak, aby cała masa przypominała gęsty serek mascarpone lub twaróg.

Olej kokosowy (lub masło) roztopić razem z drobno połamaną czekoladą. Ostudzić.
Jaja zmiksować (2 minutki wystarczą), a następnie wlać ostudzoną masę i krótko zmiksować do połączenia składników.
Wylać na dobrze wysmarowaną tłuszczem blaszkę lub silikonową matę do pieczenia (o wymiarach 40x25cm). Piec 10 minut w 170 stopniach.
W czasie pieczenia przygotować masę.
Do rondelka wsypać jagody, dodać 3 łyżki wody i chwilę gotować. Następnie zdjąć z ognia i wrzucić rozgnieciony widelcem twaróg (albo mascarpone lub pastę kokosową).
Wsypać również wiórki (lub orzechy) i dokładnie wszystko wymieszać. Powinna powstać gęsta, ale nie sucha masa. W tym momencie można ewentualnie dosłodzić masę słodzidłem po spróbowaniu. Upieczony spód przekroić na 2 równe części. Na 1 część wyłożyć masę.
Drugą część przekroić na 12 równych kawałków i ułożyć je na jagodowej masie.
Docisnąć. Posypać kakao i pokroić na 12 równych batoników wzdłuż przekrojonej górnej warstwy Brownie. Batoniki przechowywać w lodówce przez 3-4 dni lub zamrozić na dłużej. 

 Są bardzooo czekoladowe z przepyszną nutką jagodową :)
 Można je oblać polewą czekoladową z przepisu tutaj [klik], ale świetnie sprawdzają się takie jak na zdjęciu czyli posypane gorzkim kakao :)
Makro (1 batonik z mascarpone i wiórkami): około 245 kcal
B: 4,1
T: 23,5
W: 4,1


Makro (1 batonik z twarogiem i migdałami): około 193 kcal
B: 7
T: 16,6
W: 3,5


Makro (1 batonik z pastą i migdałami): około 191 kcal
B: 3,9
T: 17,9
W: 3,1

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print