czwartek, 25 kwietnia 2019

Schab z majerankiem pieczony w piekarniku

Soczysty i kruchy schab z piekarnika... tego jeszcze nie było na blogu! Nadrabiam więc i dziś wrzucam Wam przepis na pyszne mięsko :) Voila!
Przepis na kawałek o wadze około 1,5kg:

  • 1,5 kg schabu w kawałku
  • łyżeczka słodkiej papryki, półtora łyżeczki majeranku, kilka igiełek rozmarynu, pół łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu, szczypta chili, łyżeczka kurkumy, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pokruszony liść laurowy 
  • 10 g smalcu lub masła do smażenia
Wszystkie przyprawy wymieszać razem, a następnie natrzeć mięso z każdej strony. Wstawić do lodówki na całą noc, a najlepiej na 24 godziny. Po tym czasie obsmażyć mięso z każdej strony na smalcu na patelni. Następnie przełożyć schab na blaszkę do pieczenia razem z tłuszczem z patelni. Przykryć schab papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Najlepiej umieścić w piekarniku równocześnie naczynie z wodą tak, aby woda parowała, co zagwarantuje kruche i soczyste mięso. Piec około 70-80 minut. Po 30 minutach odwrócić schab na drugą stronę i piec dalej. Po godzinie zdjąć papier i sprawdzić widelcem czy schab jest miękki i upieczony. Jeśli nie to piec jeszcze 15-20 minut i ponownie sprawdzić. Schab można podawać na gorąco lub ostudzić i przechowywać w lodówce jako "wędlina" na kanapki. 
Makro (1 z 10 porcji schabu): około 212 kcal*
B: 27
T: 11,5
W: 0

*Lepiej zważyć mięso przed pieczeniem, a następnie po pieczeniu podzielić na porcje, ponieważ zmienia się waga i ilość makroskładników i 100 g przed pieczeniem nie jest równe 100 g schabu po pieczeniu.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print