TRYB JASNY/CIEMNY

Kokosanki w czekoladzie

Moja babcia robi przepyszne kokosanki :) Podkradłam jej przepis, trochę zmieniłam (babciny zawierał opłatek na którym były pieczone takie kokosanki oraz polewę czekoladową z mlecznej czekolady, a także śmietankę zamiast mleczka) i mamy wersję dużo lepszą, zdrowszą i mega prostą :) Mają tylko jeden minus: znikają w sekundę! :)
Przepis na 20 sztuk:
  • 150 g mleczka kokosowego (nie należy dodać tylko "stałej, twardej" części mleczka zwanego śmietanką, ale potrząsnąć puszką i dopiero odważyć 150 g)
  • 2 jaja
  • 120-140 g wiórków kokosowych (więcej radzę nie dawać bo wyjdą suche)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Wszystkie składniki wymieszać razem na gęstą masę. Można ewentualnie posmakować i dodać słodzidła (ja tego nie robię, bo kokosanki i tak wychodzą słodkie).

Następnie z gęstej masy uformować 20 kokosanek. Ja robię to jak babcia czyli nakładam po łyżce masy do małej foremki na muffinkę, a następnie wykładam na blaszkę do góry nogami i kokosanka wyskakuje.
 Można również użyć zwykłej, głębokiej łyżki i formować małe kokosanki jak na zdjęciu.
Piec około 15 minut w 170 stopniach (tylko do momentu, aż kokosanki zaczną się na spodzie rumienić). Następnie przygotować polewę.
Do polewy:
  • 100 g czekolady gorzkiej min 85%
  • 50 g masła
lub sama czekolada bez masła

Roztopić masło razem z połamaną czekoladą. Trochę ostudzić, a następnie maczać kokosanki (które można nabić na wykałaczki) w czekoladzie spodem, układać na blaszce i dekorować polewając czekoladą.
 Wstawić do lodówki, aż polewa zastygnie. Potrwa to około godzinki. Po tym czasie można już jeść:)
Kokosanki można przechowywać w lodówce około 3 dni, ale na pewno tyle nie wytrwają. Są przepyszne!:)
Makro (1 z 20 kokosanek z polewą): około 107 kcal
B: 1,6
T: 10
W: 1,5
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Czy możesz polecić, jakiej konkretnie czekolady używasz? Raz kupiłam 100% i raz 90% i się mocno na smaku obu zawiodłam. Teraz znalazłam belgijską czekoladę w formie pastylek do rozpuszczania. 80% kakao. Makro B-10, T-44,5 W-15,9(same cukry). Czy to makro jest w porządku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najczęściej Lindt, wawel, luximo (od 85% w górę). 16g cukru na 100 g czekolady to nie jest aż tak dużo i spokojnie można to zmieścić w makro. Poza tym tutaj wychodzi sporo kokosanek, więc węglowodany na jedną są znikome :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź i wspaniałe przepisy :)

      Usuń
  2. Dzień dobry :) Próbowałam zrobić kokosanki, ale masa wyszła mi bardzo rzadka :( Dodałam trochę mąki kokosowej i uformowałam spód w tortownicy do keto-koko malinowej chmurki :) Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może wiórki zbyt słabo wchłonęły mleczko lub mleczko było zbyt wodniste (polecam te gęste np. real thai). Ta masa nie jest mocno zbita, ale nie jest też lejąca się. Dobrze, że udało się wybrnąć!

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva