poniedziałek, 8 stycznia 2018

10 przepisów na kakao i kawę w wersji kuloodpornej

Antyoksydanty, kofeina, witaminy z grupy B, potas, mangan i wiele innych to nie wszystko co oferuje nam kawa. Stymulacja układu nerwowego, aktywacja neuroprzekaźników, wpływ na korę mózgową, zmysły, zmniejszenie ryzyka depresji, zawartość cennych kwasów (chlorogenowego, kawowego i ferulowego). Dodatkowo pobudzenie ośrodków w podwzgórzu i rdzeniu przedłużonym to tylko fragment z długiej listy pozytywnych skutków picia kawy. Przed Wami 10 przepisów na kawę i kakao w wersji kuloodpornej!

Przepisy na 5 wersji kakao kuloodpornego:
 1. Waniliowe
Składniki: 
  • 5-10 g kakao
  • 3 krople aromatu waniliowego lub odrobinka ziarenek wanilii
  • 20 g oleju MCT/masła
  • 100 ml twardego mleczka kokosowego lub mleka migdałowego/śmietanki 36%
  • 150 g wrzątku
Wszystkie składniki blendujemy razem kilka sekund do momentu połączenia.
B:T:W: 4,1: 36,6: 3,5


 2. Kardamonowo-kokosowe
Składniki: 
  • 5-10 g kakao
  • duża szczypta kardamonu
  • 20 g oleju MCT/masła
  • 20g oleju kokosowego
  • 100 ml twardego mleczka kokosowego lub mleka migdałowego/śmietanki 36%
  • 150 g wrzątku
Wszystkie składniki blendujemy razem kilka sekund do momentu połączenia.
B:T:W: 4,1: 56,6: 3,5

 3. Pomarańczowe z cynamonem
Składniki: 
  • 5-10 g kakao
  • 3 krople aromatu pomarańczowego + szczypta skórki z pomarańczy
  • duża szczypta cynamonu
  • 20 g oleju MCT/masła
  • 100 ml twardego mleczka kokosowego lub mleka migdałowego/śmietanki 36%
  • 150 g wrzątku
Wszystkie składniki blendujemy razem kilka sekund do momentu połączenia.
B:T:W: 4,1: 36,6: 3,5

 4. Goździkowe z anyżem i solą
Składniki: 
  • 5-10 g kakao
  • 1 zmielony goździk
  • maleńka szczypta anyżu (uwaga mocny aromat!)
  • szczypta soli himalajskiej/kłodawskiej
  • 20 g MCT/masła 
  • 100 ml twardego mleczka kokosowego lub mleka migdałowego/śmietanki 36%
  • 150 g wrzątku
Wszystkie składniki blendujemy razem kilka sekund do momentu połączenia.
B:T:W: 4,1: 36,6: 3,5

 5. Czekoladowe kakao z chili
Składniki: 
  • 5-10 g kakao
  • 20 g gorzkiej czekolady min 85% 
  • maleńka szczypta chili 
  • 20 g oleju MCT/masła (lub obu)
  • 100 ml twardego mleczka kokosowego lub mleka migdałowego/śmietanki 36%
  • 150 g wrzątku
Wszystkie składniki blendujemy razem kilka sekund do momentu połączenia.
B:T:W: 5,8: 45,6: 7,1 (z MCT i masłem)

Na zdjęciu kakao z goździkami :)
*Do makroskładników wliczałam wrzątek i mleczko.

Przepis na 5 wersji kawy kuloodpornej:

1. Kawa z orzechowo-kokosową nutellą
Składniki: 
Zaparzyć kawę. Przelać (bez fusów) do nutelli i zblendować kilka sekund do połączenia składników.
B:T:W: 5,2: 46,7: 3,7 (u mnie na samym wrzątku)

2. Cytrynowo-waniliowo-kardamonowa
Składniki: 
  • 10 g dobrej kawy mielonej
  • 250 g wrzątku (lub 200 g + 50 g śmietanki 36% lub mleczka kokosowego)
  • 20 g masła/oleju MCT
  • 20 g oleju kokosowego
  • duża szczypta kardamonu
  • 3 krople aromatu waniliowego lub odrobinka ziarenek wanilii
  • łyżeczka soku z cytryny + szczypta skórki z cytryny
Zaparzyć kawę. Przelać (bez fusów) do reszty i zblendować kilka sekund do połączenia składników.
B:T:W: 2: 55,6: 2,9 (u mnie z mleczkiem)
3. Waniliowo-kokosowa
Składniki: 
  • 10 g dobrej kawy mielonej
  • 250 g wrzątku (lub 200 g + 50 g śmietanki 36% lub mleczka kokosowego)
  • 20 g masła
  • 20 g oleju MCT
  • 20 g oleju kokosowego
  • 3 krople aromatu waniliowego lub odrobinka ziarenek wanilii
Zaparzyć kawę. Przelać (bez fusów) do reszty i zblendować kilka sekund do połączenia składników.
B:T:W: 0,1: 56,6: 0,2 (u mnie na samym wrzątku)


 4. Maślana z pomarańczą
Składniki: 
  • 10 g dobrej kawy mielonej
  • 250 g wrzątku (lub 200 g + 50 g śmietanki 36% lub mleczka kokosowego)
  • 20 g masła
  • 3 krople aromatu pomarańczowego + szczypta skórki z pomarańczy
Zaparzyć kawę. Przelać (bez fusów) do reszty i zblendować kilka sekund do połączenia składników.
B:T:W: 0,1: 16,6: 0,2 (u mnie na samym wrzątku)
5. Kokosowa z kakao
Składniki: 
  • 10 g dobrej kawy mielonej
  • 5 g gorzkiego kakao
  • 250 g wrzątku (lub 200 g + 50 g śmietanki 36% lub mleczka kokosowego)
  • 20 g oleju kokosowego
  • mała szczypta soli
Zaparzyć kawę. Przelać (bez fusów) do reszty i zblendować kilka sekund do połączenia składników.
B:T:W: 0,1: 16,6: 0,2 (u mnie na samym wrzątku)

Jak widać codzienna kawa wcale nie musi być taka nudna i "zwykła" :) Bardzo nie lubię monotonii, więc piję przeróżne kawy z różnymi dodatkami. A Wy? :)

PS: Często pytacie o tzw "post tłuszczowy". Na czym on polega? Można poczytać tutaj [klik] :) 


Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

22 komentarze:

  1. Jakie pyszne przepisy! Chętnie wypróbuję :)
    Mam do Pani pytanie dotyczące adaptacji. Jakiś czas temu próbowałam wejść w stan ketozy.Czytałam o tym, ze moze powodować to złe samopoczucie, ale w moim przypadku po 7 dniach wciąź bóle głowy i mdłości były tak silne, ze cięzko było mi się w ogóle poruszać, do tego doszły ogromne bóle brzucha, zaparcia i miałam wydęty brzuch jak piłka. Ile moze trwac taki stan? Czy da się jakoś złagodzić te objawy? Pamięta Pani jak to u Pani z tym było? Bo okropnie mnie to zniechęca zeby zrobic drugie podejscie :( Czy taka sytuacja mogla pojawic się od nadmiaru białka? Jadłam go ok.1,4g/kg masy ciała nie ćwicząc- czy to za duzo? Myślę o obcięciu białek do 1g/kg masy ciała. Czy to moze pomoc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Objawy, które Pani opisała to wszystko objawy grypy węglowodanowej. Czyli taki stan po odstawieniu węglowodanów. Gdyby Pani wytrwała nieco dłużej na pewno, by minęło. Czy była suplementacja magnezu, potasu i soli ? Brak tych pierwiastków też pogarsza sprawę. Oczywiście proporcje makroskładników też są ważne. Warto trzymać 15÷ białka około i 30g węglowodanów. Większe ilości mogą blokować proces adaptacji ;(Gdyby sytuacja się powtórzyła to proszę wypić szklankę wody z łyżeczką soli. Zazwyczaj pomaga. I duuuużo pić.

      Usuń
    2. Ja to za 1x wchodzenia na ta diete miałam 2 tyg grypy, po prostu organizm sie oczyszcza. Twraz po 3 latach wrocilam do diety i trwalo to na szczęście 3 dni (cos ala grypa) a po 10 dniach mialam ostry kryzys ale nie nie poddałam i szybko poczulam się super

      Usuń
  2. Wspaniałe pomysły :) zwłaszcza dla mnie, która dopiero zaczyna adaptację. Czy zamiast twardego mleka kokosowego może być zwykłe RealThai? Ono jest zdecydowanie płynne. Czy proporcje mleka i wody wtedy się zmieniają?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przegapiłam komentarz...Bardzo przepraszam. Oczywiście może być mleczko z puszki lub jakiekolwiek inne, powinno wszystko wyjść bez zmiany proporcji:)

      Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Ciekawe przepisy. Wydaje mi się, że niektóre są strasznie słodkie, ale wypróbuję te z kawą kuloodporną i ocenię. Oczywiście jak mi wyjdą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te z olejem i mleczkiem kokosowym są dość słodkie, można zamienić na migdałowe lub śmietanę i problem znika :) Mi osobiście najbardziej smakują te z masłem.

      Pozdrawiam i mam nadzieję, że będą smakować :)

      Usuń
  4. Pyszne te przepisy. Ja też uwielbiam kawę. Czasami piję nawet po kilka filiżanek dziennie. Wiem, że to trochę za dużo i chociażby w weekendy staram się nieco ograniczać. Cały czas też szukam jakiś nowych kaw. Ostatnio trafiłam na taki sklep http://etnocafe.pl/ i testuję wszystkie dostępne tam kawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naukowcy twierdzą, że do pięciu filizanek dziennie jest ok jeśli nie ma problemów;)

      Pozdrawiam serdecznie;)

      Usuń
    2. Hej coś mi nie pasuje w makro tych dwóch pierwszych kakao reszty na razie nie sprawdzałem. według fitatu samo 100ml śmietanki 36% ma 36gtłuszczu a po dodaniu do niego 20g masła mam już 52,5 g tłuszczu anie 36,6 w drugim dodajesz 20g oleju kokosowego więc T wzrośnie faktycznie o 20g ale dalej mi się to nie zgadza. Możesz wyjaśnić ? Pozdrawiam

      Usuń
    3. Rafał powinnam całkiem dodać, że każdy przepis trzeba przeliczyć samemu, bo np ja używam tylko mleczka lub mleczka i wody, a ktoś inny tłustej śmietanki. A makro tych trzech wersji są całkiem inne. Z tego co widzę liczyłam te makro pod 100 g mleczka i wrzątek :) Czyli pierwsze opcje w przepisach: mleczko/mleko/śmietanka----wybierałam mleczko. Zaraz to dopiszę, bo nie jest doprecyzowane :)

      Dziękuję za uwagę i pozdrawiam :)

      Usuń
  5. A czy można zrobić np z samej śmietanki 36% I do tego kakao i np. Erytrytol? Wydaje mi się że wtedy przy adaptacji lepiej podbijają tluszcze;) czy się mylę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właściwie to te powyższe propozycje, które podałam są po prostu przetestowane przeze mnie jako dobre :) A tak naprawdę każdy może robić swoje właśne tak, aby pasowało do makro czy po prostu tak jak ma ochotę :) Dla mnie osobiście kakao z samej śmietanki byłoby mało smaczne i bardzo "ciężkie", dlatego zawsze daję wrzątek :) Myślę, że wiele osób również tak robi.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Cześć, na początek chciałam podziękować za skarbnicę wiedzy jaką jest Twój blog. :) Pytanie mam o blendowanie powyższych napojów. Czy to obowiązek, który coś zmienia w formie przyswajania zawartego w nich tłuszczu, czy to tylko forma wymieszania składników. Powiem tak, kawę pijam codziennie z masłem klarowanym i olejem kokosowym oraz przyprawami, bez śmietanek czy mleczek. Nie przeszkadza mi tłusta pierzynka, którą spijam razem z kawą, czy w tej sytuacji powinnam ją blendować czy w tym przypadku nie ma to znaczenia. Z góry dziękuję za podpowiedź. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Nie, nie jest to konieczne. Po prostu chodzi o jednolitą formę kawy/kakao. Jak nie przeszkadzają takie dwie osobne fazy - wodna i tłusta, to śmiało można sobie nie blendować :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Dzień dobry,
    czy możliwe jest zrobienie kawy BPC w wersji zbożowej (np. Anatol)?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry,
      tak, jest to możliwe choć osoby na dietach keto/lchf/lowcarb raczej nie spożywają zbóż :) Wartym uwagi zamiennikiem kawy jest kakao w wersji BPC :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Panie Sabino, a jakie kakao wybrać? Czy to najbardziej popularne i dostępne - czyli odtłuszczone - może być? I czy kawę lub kakao można podawać np. z orzechami? Na koniec podobne pytanie co przedmówca/przedmówczyni: czy żołędziówka w wersji BPC wchodzi w grę? Pozdrawiam! Fajny ten Pani blog :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie ja używam najpopularniejszego na rynku, które jest odłuszczone. Nie znalazłam nigdzie nieodtłuszczonego. Co do kawki - takiej nigdy nie piłam, ale myślę, że się sprawdzi także w bpc :)


      Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za uznanie! :)

      Usuń
  9. Czy można zrobić taką kawę trochę w innych proporcjach? Nigdy nie nauczyłam się pić kawy zaparzonej taką ilością wody - zazwyczaj było to latte.
    Co myślisz o szocie kawy zaparzonym w 50 ml wody + 200 ml mleko migdałowe niesłodzone? I oczywiście tłuszcz: olej koko, masło, ghee? 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można sobie robić dowolną! Moje to tylko inspiracje :)

      Pozdrawiam i smacznej kawki :)

      Usuń

Print