TRYB JASNY/CIEMNY

Jesienny kociołek z dynią i karkówką

Ktoś zamawiał pyszny jesienny kociołek? :) Dziś na blogu danie z serii tych jednogarnkowych, które starczy Wam na kilka porcji, a zabierze mało czasu do przygotowania. Składników niewiele, ale potrawa wychodzi naprawdę smakowita :) Spróbujcie!  

Przepis na około 5 porcji:
  • 500 g dyni (użyłam odmiany hokkaido)
  • 500 g karkówki
  • 200 g pieczarek 
  • 100 g cebuli (użyłam czerwonej)
  • 30 g rozpuszczonego smalcu (a najlepiej masła klarowanego)
  • łyżeczka kurkumy, szczypta chili, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, pół łyżeczki majeranku, szczypta kminku
Dynię umyć i pokroić w kostkę jak na gulasz. Mięso i cebulkę również pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na połówki lub ćwiartki. Wszystko wrzucić do naczynia do zapiekania i posypać przyprawami oraz polać tłuszczem. Dokładnie wymieszać składniki i pokryć przyprawami. Wlać pół szklanki wody.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na około 1,5 godziny. Po tym czasie sprawdzić czy mięso i dynia są miękkie. Dynia powinna pozostać chrupka, a mięso mięciutkie.
Makro (1 porcja): około 330 kcal
B: 19,6
T: 24,7
W: 6,3*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva