Pewnie większość z nas zna sałatkę z makaronem z zupek chińskich prawda? Jakoś mi nie smakowała, gdy już miałam okazję jej spróbować, bo sama nigdy nie zrobiłam. Ale ost…
Wilgotne, korzenne, dyniowe z cytrynowo-kokosową polewą, przełożone dżemem z dzikich jeżyn z przepisu tutaj. O czym mówię? O piernikowym cieście z dynii! Gorąco polecam,…
Na blogu jest już dżem z truskawek. Przepis znajdziecie tutaj . Ale na tym nie koniec! Pora na kolejny. Proporcje nieco inne ze względu na inną zawartość wody w owocach w…
Czy zdajecie sobie sprawę z tego, że niemal każde warzywo możemy zjeść na surowo? Jednym z nich jest dynia, skarbnica wielu witamin i minerałów o których pisałam w pości…
Dziś na talerzu ląduje pyszna zapiekanka warstwowa! Nie rozpada się, trzyma strukturę, a przy tym ładnie wygląda i jest baaardzo smakowita. To kto się skusi? :)
Lato to pora bezustannych upałów, które dają się w kość nawet tym najbardziej odpornym na ciepło. W tym czasie nikt nie ma ochoty nic piec w piekarniku, ale.....schłodzo…
Dziś na blogu kolejna odsłona popularnego deseru w wersji czysto ketogenicznej. Kruche, pełne czekoladowego nadzienia z dodatkiem orzechów markizy. Chętni? :)
Kremowy i bardzo wilgotny pasztet z kawałkami słoniny to danie, które z pewnością gościło na stołach naszych dziadków :) Spróbujcie mojej wersji, a może zakochacie się w…
Warzywne bułeczki chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie wilgotne w środku? Żaden problem :) Skoro udało się zrobić czekoladowe ciasto z cukinii (przepis tutaj ) to da się…
Maślane kruche ciasto, które chrupie jak tradycyjne na mące pszennej...Tym razem w wersji z nabiałem :) Oczywiście na blogu znajdziecie też wersję bez nabiału tutaj oraz…
Deser dzieciństwa przygotowywany często przez nasze mamy. Kogel mogel 💙 Ubijany do zjedzenia w pucharkach na surowo lub w misce podczas przygotowywania ciasta...Kto wyl…
Pachnące, domowe bułeczki a'la biszkopty z jagodami. Wypiek w sam raz na niedzielny odpoczynek przy kawie i dobrym filmie. Jagodzianki w wersji bułeczek low carb!😊
Czy znajdą się tu amatorzy pizzy? Bo ja ją uwielbiam w każdej wersji i kominuję na milion sposobów ze spodem :) Dziś w wersji baaaaaardzo mięsnej. Podpatrzone z przepisu…
Pyszny, sezamowy przysmak pochodzący prawdopodobnie z Iranu.... chałwa! Na całym świecie znalazła wielu amatorów uwielbiających jej smak. Niestety w wersji oryginalnej r…
Moim debiutem z wykorzystaniem selera naciowego była sałatka z awokado z przepisu tutaj . Dziś serwuję zupę w postaci kremu pełną witamin A,C i E oraz kwasu foliowego i p…
Sezon na jagody właśnie się rozpoczyna. Pora na proste i szybkie przepisy z wykorzystaniem tych bardzo niskowęglowodanowych owoców :) Dziś na blogu jagodowe pralinki z z…
Mam na imię Sabina i jestem magistrem biotechnologii molekularnej oraz dietetykiem klinicznym po studiach. Spędziłam ponad 8 lat na pracy z naukowcami zajmującymi się także dietą ketogenną. Pracowałam w szpitalu oraz w prestiżowych laboratoriach naukowych. Czeka na Ciebie blog pełen setek przepisów i artykułów naukowych, które pomogą Ci usprawnić zdrowie i życie! Na blogu znajdziesz zagadnienia z wielu dziedzin nauki, w których się szkoliłam: epigenetykę, metabolomikę, biochemię, genetykę, chemię organiczną czy biofizykę!