Polecany post

Przeciwwskazania do diety ketogennej - czy istnieją?

Przeciwwkazania do diety ketogennej.  Nie poruszyłam na swoim blogu jeszcze takiego tematu, a przecież jest niezwykle ważny! Czy istnieją me...

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

piątek, 30 czerwca 2017

Sernik kokosowy

Puszysty, wilgotny, delikatnie kokosowy i bardzo kremowy💙...Oto sernik idealny!

Przepis pierwotny tutaj [klik], w mojej wersji (na około 10 kawałków) na tortownicę o średnicy około 22 cm:
  • 400 g mleczka kokosowego (cała puszka wraz w wodą jeśli mleczko jest bardzo gęste, wtedy sernik jest cudownie wilgotny)
  • 1kg mielonego sera twarogowego
  • 50g mąki kokosowej
  • 50g wiórek kokosowych + 20g do posypania na górze
  • 6 jaj (można użyć 5 jaj jeśli mleczko kokosowe jest dość rzadkie)
  • 50-100g erytrolu/ksylitolu/stewii (najlepiej spróbować masy i ocenić samemu ile dodać) 
  • aromat waniliowy/prawdziwa wanilia
Ser, wanilię, słodzidło, wiórki i stałą cześć mleczka kokosowego (lub całą puszkę jeśli mleczko nie jest bardzo wodniste) miksujemy na najwolniejszych obrotach. Dodajemy po 1 jajku i miksujemy dalej do momentu aż skończą się jaja. Na koniec wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej słodzidła.

Wlewamy do tortownicy (u mnie średnica 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub bezpośrednio do silikonowej tortownicy. Posypujemy wiórkami. Dodatkowo do żaroodpornego naczynia nalewamy wrzątku (OSOBNO) i wstawiamy razem z tortownicą do piekarnika (naczynie żaroodporne stawiamy z boku foremki lub na spód piekarnika pod foremką jeśli piekarnik ma 2 poziomy). Woda z naczynia parując sprawia, że sernik nie wysusza się, a delikatnie piecze na parze. 

Sernik pieczemy 15min w 180 stopniach, a następnie 60min w 140-150 stopniach. Po tym czasie pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. Po całkowitym ostygnięciu wstawiamy do lodówki na noc. Zaś rano cieszymy podniebienie pysznym i wilgotnym sernikiem :)

Makro (1 kawałek):
B: 14
T: 33
W: 4,6

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

18 komentarzy:

  1. Jaką konsystencję powinno mieć ciasto? Rzadka, gęsta?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mozna zrobic spód do tego sernika?
    Jak? .... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, bo sam sernik jest tak pyszny i delikatny, że spodu raczej nie potrzebuje. Ale można spróbować upiec z tym przepisem na Kruche ciasto przepis 1 lub 2 :) Myślę, że się uda. Można klasycznie 10 minut wcześniej podpiec nieco spód i potem wylać masę i piec dalej całosć razem.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Jaki to ma być ser biały Piątnica ? Taki w wiaderku mielony czy w takich mniejszych trójkątnych opakowaniach np. półtłusty? Niestety odnośnik z przepisem inspirowanym nie działa :)
    Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to bez znaczenia jaki byłeby był fajnie zmielony, gładki, tłusty/półtłusty - typowo pod sernik. Taki z wiaderka był chyba w orginalnym przepisie (sprawdziłam i tamta strona została chyba jakiś czas temu usunięta, dlatego mój link do niej nie działa, ale może zostanie przywrócona:). Ja natomiast zawsze mielę ser dodatkowo nawet jak kupię gładki.

      Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za tak szybką odpowiedź, pochwalę się, kiedy uda mi się zrobić :D

      Usuń
  4. A próbowałaś dodać do sernika trochę oleju kokosowego, by był bardziej tłusty? Bo zastanawiam się czy nie wypłynie podczas pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na blogu mam drugi przepis na Sernik Oreo. Tam w składzie jest masełko. Można spróbować z tamtego przepisu :) Jeśli chodzi o ten, można pokusić się o dodanie odrobiny masła, ale olej kokosowy jednak odradzam, bo podczas studzenia w lodówce konsystencja zrobi się dużo twardsza (olej kokosowy w niższej temperaturze ma stałą konsystencję).

      Pozdrawiam i udanego sernika!

      Usuń
  5. Hej. A kiedy sypiemy wiorki na górę :-) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przed samym włożeniem do pieczenia :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Czy można wylać pół masy, przełoży połówkami truskawek i wylać drugą część masy? Zależy mi na kokosowym serniku z truskawkami a nie maam pomysłu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję ułożyć truskawki na górze i upiec razem lub upieczony sernik polać truskawkami z galaretką :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Mozna zamiast maki kokosowej- migdalowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można - w nieco większej ilości :)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  8. To w końcu dodajemy całą puszkę mleczka (wraz z wodą) czy tylko stałą część? Są rozbieżności w przepisie dlatego pytam. Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam :) Wcześniej była puszka bez wody, ale wiele osób pisało, że lepiej wraz z wodą i tak poprawiłam (zapomniałam poprawić także w tekście).

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print