poniedziałek, 7 maja 2018

Zupa pomidorowa ze szparagami i kefirem

Tak.... to będzie moja ulubiona pomidorowa. W końcu mam swoją! Może i Wam przypadnie do gustu pomidorowa w wersji tradycyjnej na rosole, ale z pysznymi dodatkami w postaci szparagów i kefiru?:)

Przepis na 4 porcje:
  • 400 g mięsa z karkówki, łopatki lub innego 
  • 400 g miękkich pomidorów (lub puszka pomidorów krojonych, uwaga na skład!)
  • 150 g szparagów (można użyć końcówek szparagów pozostałych z innego przepisu, ale koniecznie młodych, bo grube będą twarde i łykowate)
  • 100 g czerwonej papryki (pół dużej)
  • 1,5-2 litry wody (a najlepiej rosołu np z przepisu tutaj [klik]) 
  • 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, słodka i ostra papryka, zioła
  • sól, pieprz
  • kefir do zabielenia lub śmietanka 36%
Mięso pokroić w kostkę i zalać wodą (a najlepiej rosołem). Dodać ziele, liście laurowe i gotować około godzinę na małym ogniu pod przykryciem. Paprykę pokroić w kostkę, a końcówki szparagów w plasterki. Po godzinie sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie i (jeśli jest) wrzucić do wywaru szparagi i paprykę i gotować około 15-20 minut, aż końcówki szparagów zmiękną (w przypadku całych, młodych szparagów wrzucić na niecałe 5-8 minut). Następnie dodać przetarte przez sitko zblendowane, świeże pomidory lub przetarte przez sitko pomidory z puszki. Pozostałe skórki i pestki odrzucić. Gotować jeszcze 10 minut, a następnie zdjąć z gazu i doprawić. Podawać na gorąco z kleksem śmietany lub kilkoma łyżkami kefiru. Jest pyszna! 

Makro (1 porcja z łopatką i 100 g kefiru do zabielenia): około 266 kcal
B: 17,6
T: 18,4
W: 7,7*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print