"Risotto" z grzybami i kurczakiem
Risotto w wersji low carb? Czy to możliwe? Zawsze! Lubię wyzwania, a efekt tego bardzo mnie zaskoczył, bo potrawka wyszła wyśmienita. Ciekawi smaku? Kalafiorotto poleca się na obiad :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhUrPrhgklmVyD4jwfa_3lCtW6F0pvlH0IyNAR68khoCFBfp377Fre7d__rjhEFXPjF602EWx-QY6ozoctbqlcBkXjYy2O8uh0E2seGZWqjD6LbWgV-JbKkhout2mdDSYqeXdifCKU0vFQ/s640/riss.jpg)
Przepis na 2 porcje:
- 300 g surowego kalafiora
- 200 g piersi z kurczaka
- 20 g suszonych grzybów
- 30 g masła
- 50 g cebuli
- 1/2 szklanki wody (a najlepiej rosołu z przepisu tutaj [klik])
- liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, majeranek, oregano i inne ulubione zioła
Suszone grzyby namoczyć przez noc w wodzie, a następnie dokładnie wypłukać. Na dużej patelni lub w woku rozpuścić masło i wrzucić posiekaną cebulkę. Zeszklić, a następnie dodać pokrojoną w kostkę pierść z kurczaka, liść laurowy i ziele angielskie. Smażyć około 5 minut, a następnie wrzucić grzyby. Kalafior zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhBywhEaaLBscnt4ukBAku-0MkjWvpGaMN4sPntXD3BT7xrgXE0F3mAt83hwT3T6G1ol7PlcFQTIET0R18ma5DzzLL_LNtjuiMfjof3NvRid0cS3xoXSkS5Xp5TLTPfEEh8P_ejxGAk6QE/s640/2018-05-22_18.37.13.jpg)
Po podsmażeniu mięsa z grzybami i cebulą dodać starty kalafior. Zalać bulionem lub wodą i dusić pod przykrywką około 10 minut, aż kalafior będzie al dente. Następnie odkryć pokrywkę, odparować przez chwilę resztki płynów, doprawić i podawać. Smakuje i na zimno i na gorąco :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEguschj1rztchxuyplrCNmNc9YqxQyEOvwb0SqdEHiD8tise76IYCdgrngrbyBosbyPIOpvXJmagzQwfdA3WbHQie1Ov91XsAirYJAVxJx98V5Yav-DGs0LYwAnNdSFbzJbXkY9jSoGoko/s640/rissss.jpg)
Makro (1 porcja): około 304 kcal
B: 28,2
T: 16,4
W: 10*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Dziękuję za przepis, dziś go testuję.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że udał się pyszny!
UsuńPozdrawiam serdecznie :)