środa, 23 maja 2018

"Risotto" z grzybami i kurczakiem

Risotto w wersji low carb? Czy to możliwe? Zawsze! Lubię wyzwania, a efekt tego bardzo mnie zaskoczył, bo potrawka wyszła wyśmienita. Ciekawi smaku? Kalafiorotto poleca się na obiad :)

Przepis na 2 porcje:
  • 300 g surowego kalafiora
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 20 g suszonych grzybów
  • 30 g masła
  • 50 g cebuli
  • 1/2 szklanki wody (a najlepiej rosołu z przepisu tutaj [klik])
  • liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, majeranek, oregano i inne ulubione zioła
Suszone grzyby namoczyć przez noc w wodzie, a następnie dokładnie wypłukać. Na dużej patelni lub w woku rozpuścić masło i wrzucić posiekaną cebulkę. Zeszklić, a następnie dodać pokrojoną w kostkę pierść z kurczaka, liść laurowy i ziele angielskie. Smażyć około 5 minut, a następnie wrzucić grzyby. Kalafior zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Po podsmażeniu mięsa z grzybami i cebulą dodać starty kalafior. Zalać bulionem lub wodą i dusić pod przykrywką około 10 minut, aż kalafior będzie al dente. Następnie odkryć pokrywkę, odparować przez chwilę resztki płynów, doprawić i podawać. Smakuje i na zimno i na gorąco :)
Makro (1 porcja): około 304 kcal
B: 28,2
T: 16,4
W: 10*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. Dziękuję za przepis, dziś go testuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że udał się pyszny!

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Print