Polecany post

Gęstość odżywcza czy oszustwa na diecie? Sprawdź dlaczego warto dbać o kompozycję posiłków!

Wchodzimy na wyższy poziom żywienia w poniedziałek? TAK!  Dziś na blogu wpis o tym dlaczego tak często polecam Wam zasadę 5:2 - 5 dni czyste...

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

sobota, 5 maja 2018

Orzechowo-czekoladowe Michałki z 3 składników

Druga propozycja na pyszne Michałki właśnie ląduje na blogu :) Tym razem uboga wersja z 3 składników, ale równie pyszne jak Białe Michałki z przepisu, które znajdziecie tutaj [klik]. Idealna dla wszystkich gustujących w odżywkach :) Gwarantuje, że przygotowanie trwa niecałe 2 minuty!

Przepis na 6 sztuk:
  • 50 g gorzkiej czekolady min 85%
  • 20 g odżywki orzechowej lub innej (można zamienić na mąkę migdałową)
  • 10 g ulubionych orzechów (lub mieszanka różnych bakalii, można dać więcej)
  • opcjonalnie: odrobina alkoholu, kakao do obtoczenia cukierków, suszona skórka z cytrusów, aromat waniliowy itp
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (moim zdaniem całkowicie zbędny dodatek :)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku. Zdjąć z ognia i dodać odżywkę. Dokładnie wmieszać, aż masa się zagęści i będzie jednolita. Wrzucić dodatki i zamieszać. Uformować płaski prostokąt lub utoczyć kuleczki a'la pralinki. Schłodzić około 15-20 minut w lodówce lub 5 minut w zamrażalniku. Następnie pokroić prostokąt na cukierki. 

Najlepsze są po około 20 minutach w lodówce, więc warto je wyciągnąć przed podaniem z lodówki jeśli spędzą tam całą noc, żeby lekko zmiękły :)

Makro (3 cukierki z orzechami włoskimi): około 207 kcal
B: 10,8
T: 14,9
W: 6,2*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print