Polecany post

Zielone placuszki Shreka

Czekoladowe ciasteczka a'la Brownie (bez mąki z 3 składników)

Pamietacie mój przepis na klasyczne Brownie [link tutaj klik]? Do tej pory dostaje mnóstwo zdjęć tego ciacha. Chyba je pokochaliście co?:) Nic dziwnego, bo jest przepyszne i smakuje wszystkim szczególnie ze względu na brak dodatku mąki i zbędnych produktów, których tak nie lubicie. Dziś kolejna wariacja na temat Brownie. Pyszne ciasteczka!

Przepis na 15 sztuk okrągłych ciasteczek:
  • 2 jaja
  • 50 g masła (lub oleju kokosowego)
  • 50 g czekolady gorzkiej min 85%
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu, imbiru, kardamonu
  • opcjonalnie: ziarenka z laski wanilii lub aromat waniliowy
  • opcjonalnie: erytrol/ksulitol/stewia (bez dodatku ciasteczka mają czysty smak gorzkiej czekolady, można posypać zmielonym słodzidłem po upieczeniu lub dodać kilka łyżek do ubicia białek)*
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe do posypania
  • opcjonalnie: maliny, jagody, jeżyny (można lekko wcisnąć w ciasteczka przed pieczeniem)
*Uwaga! Ciasteczka będą się kruszyć jeśli zostanie dodane zbyt dużo erytrolu do ciasta.

Masło roztopić razem z czekoladą np w kąpieli wodnej. Ostudzić. Rozdzielić jaja na białka i żółtka, a następnie ubić białka ze szczyptą soli (i ewentualnym słodzidłem).
Ostudzoną czekoladę zmiksować (lub po prostu wymieszać łopatką) z żółtkami i ewentualnymi dodatkami.

Dodać białka i delikatnie wymieszać na gładką i jednolitą masę.
Na blaszkę z papierem do pieczenia lub silikonową matą wykładać po łyżce puszystej masy. Można posypać wiórkami lub powciskać owoce. Piec 10-12 min w 180 stopniach. Zostawić do ostygnięcia i dopiero zdjąć z blaszki/maty.
Polewa (na wszystkie ciasteczka potrzeba 3 porcji):
Przygotować polewę z przepisu. Zamiast 50 g wody użyć 25. Ostudzić i wstawić na trochę do lodówki, żeby zaczęła tężeć. Polać ciasteczka i posypać dodatkami.
Poniżej 5 ciasteczek z porcją polewy i wiórkami, 5 ciasteczek bez dodatków i 5 posypanych zmielonym erytrolem.
Makro (1 ciasteczko bez polewy): około 54 kcal
B: 1,3
T: 5,1
W: 0,7*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

4 komentarze:

  1. Cześć zrobiłam ciasteczka z twojego przepisu ale jakoś wyszły tak delikatne ze nie chciały odejść od silikonowej maty i łamały się jak andruty. Moze wiesz dlaczego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm dwie opcje: ciasteczka mogły się za długo piec lub może były jeszcze zbyt gorące w czasie zdejmowania? Sama nie wiem... moje odeszły bez problemu. Ciasto z tego przepisu również. Następnym razem można delikatnie posmarować matę tłuszczem i poczekać, aż całkiem ostygną. Może mata była świeżo po umyciu i dlatego się przykleiły. Mam nadzieję, że drugie podejście będzie udane:)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję za dopowiedz ale myślę ze zle obiłam białko,dodałam słodzik od razu do białek i pewnie dlatego. Piekły się dokładnie 11 minut może tez troszkę muszę wydłużyć czas pieczenia.Pozdrawiam i na pewno spróbuje jeszcze raz :)

      Usuń
    3. Aaa to ja już chyba wiem czemu się kruszyły. Przy wypiekach bez mąki jeśli jest za dużo erytrolu to tak właśnie się dzieje :)) Zapomniałam o tym, zaraz dopiszę w przepisie.

      Pozdrawiam i udanych wypieków :)

      Usuń

Print

2 składniki 3 składniki 30 minut adaptacja adaptacja w praktyce adaptacja w teorii agar ajurweda alkohol anyż artykuł artykuły awokado babeczki babka babka jajowata babka wielkanocna bakalie batoniki batony bazylia bez jaj bez laktozy bez mąki bez mięsa bez nabiału bez pieczenia beza białka biszkopt biszkopty boczek borówki botwinka bounty bożenarodzenie brokuły brownie brukselka budyń bulion bułeczki bułki cebula chałwa chia chili chleb chlebek ciasta ciasteczka ciastka ciasto cloudbread cukinia cukrzyca cynamon cytrusy cytryna czekolada czekoladki czekoladki miętowe czekoladowa polewa Dania obiadowe delicje deser deser dla 1 osoby desery dieta dieta ketogeniczna dieta ketogenna dietetycy polecani przez czytelników do pobrania do wydrukowania donaty dynia dynia makaronowa dżem ebook fasolka fatbombki gofry harry potter highfat inulina jabłka jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kabanosy kakao kalafior kalarepa kapusta kapusta kiszona karkówka kawa keto ketoadaptacja ketodieta ketoza kokos koktajle korzenna przyprawa kotlety krem kruche kuleczki kurczak low carb lowcarb lunchbox mak makaron maliny marcepan mascarpone masło masło orzechowe materiały mazurek mąka kokosowa mąka konopna mąka migdałowa MCT mielone mięso mięso mielone migdały mleczko kokosowe mleko kokosowe mleko midałowe młoda kapusta mozarella muffinki musztarda na zimno naleśniki nasiona obiad odżywka ogórek olej olej kokosowy oliwa omlet omlety oponki oreo orzechy owoce paleo paluszki panierka papryka pasta pasta kokosowa pasztet pieczarki pieczywo pierniczki piernik pierogi pierś z kurczaka pietruszka pizza placki placuszki pomidory pralinki przecier pomidorowy przyprawa do piernika pulpety racuchy rafaello rolada roladki rosół ryba rzodkiew rzodkiewka sałatka schab schabowy seler ser ser żołty serca serduszka drobiowe serniczki sezam siemie lniane skórka skrzydełka skwarki słonecznik smalec sok z cytryny sos sos pomidorowy sól spód surówka suszone pomidory sylwester szczupak szparagi szpinak śledzie śmietanka Śniadania i przystawki świąteczne przepisy świeta święta tarta tartaletki tłusty czwartek tłuszcze tort tosty truskawki twaróg walentynki wanilia warstwowy deser warzywa wątróbka wegańskie wegetariańskie wędzony kurczak wielkanoc wieprzowina wigilia wiórki kokosowe wołowina wpc wypieki wywar z nabiałem za darmo zamienniki cukru zapiekane zapiekanka zebra zioła zupa zupa krem żelatyna żółtka żółtko