piątek, 18 maja 2018

Czekoladowe ciasteczka a'la Brownie (bez mąki z 3 składników)

Pamietacie mój przepis na klasyczne Brownie [link tutaj klik]? Do tej pory dostaje mnóstwo zdjęć tego ciacha. Chyba je pokochaliście co?:) Nic dziwnego, bo jest przepyszne i smakuje wszystkim szczególnie ze względu na brak dodatku mąki i zbędnych produktów, których tak nie lubicie. Dziś kolejna wariacja na temat Brownie. Pyszne ciasteczka!

Przepis na 15 sztuk okrągłych ciasteczek:
  • 2 jaja
  • 50 g masła (lub oleju kokosowego)
  • 50 g czekolady gorzkiej min 85%
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu, imbiru, kardamonu
  • opcjonalnie: ziarenka z laski wanilii lub aromat waniliowy
  • opcjonalnie: erytrol/ksulitol/stewia (bez dodatku ciasteczka mają czysty smak gorzkiej czekolady, można posypać zmielonym słodzidłem po upieczeniu lub dodać kilka łyżek do ubicia białek)*
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe do posypania
  • opcjonalnie: maliny, jagody, jeżyny (można lekko wcisnąć w ciasteczka przed pieczeniem)
*Uwaga! Ciasteczka będą się kruszyć jeśli zostanie dodane zbyt dużo erytrolu do ciasta.

Masło roztopić razem z czekoladą np w kąpieli wodnej. Ostudzić. Rozdzielić jaja na białka i żółtka, a następnie ubić białka ze szczyptą soli (i ewentualnym słodzidłem).
Ostudzoną czekoladę zmiksować (lub po prostu wymieszać łopatką) z żółtkami i ewentualnymi dodatkami.

Dodać białka i delikatnie wymieszać na gładką i jednolitą masę.
Na blaszkę z papierem do pieczenia lub silikonową matą wykładać po łyżce puszystej masy. Można posypać wiórkami lub powciskać owoce. Piec 10-12 min w 180 stopniach. Zostawić do ostygnięcia i dopiero zdjąć z blaszki/maty.
Polewa (na wszystkie ciasteczka potrzeba 3 porcji):
Przygotować polewę z przepisu. Zamiast 50 g wody użyć 25. Ostudzić i wstawić na trochę do lodówki, żeby zaczęła tężeć. Polać ciasteczka i posypać dodatkami.
Poniżej 5 ciasteczek z porcją polewy i wiórkami, 5 ciasteczek bez dodatków i 5 posypanych zmielonym erytrolem.
Makro (1 ciasteczko bez polewy): około 54 kcal
B: 1,3
T: 5,1
W: 0,7*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

4 komentarze:

  1. Cześć zrobiłam ciasteczka z twojego przepisu ale jakoś wyszły tak delikatne ze nie chciały odejść od silikonowej maty i łamały się jak andruty. Moze wiesz dlaczego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm dwie opcje: ciasteczka mogły się za długo piec lub może były jeszcze zbyt gorące w czasie zdejmowania? Sama nie wiem... moje odeszły bez problemu. Ciasto z tego przepisu również. Następnym razem można delikatnie posmarować matę tłuszczem i poczekać, aż całkiem ostygną. Może mata była świeżo po umyciu i dlatego się przykleiły. Mam nadzieję, że drugie podejście będzie udane:)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję za dopowiedz ale myślę ze zle obiłam białko,dodałam słodzik od razu do białek i pewnie dlatego. Piekły się dokładnie 11 minut może tez troszkę muszę wydłużyć czas pieczenia.Pozdrawiam i na pewno spróbuje jeszcze raz :)

      Usuń
    3. Aaa to ja już chyba wiem czemu się kruszyły. Przy wypiekach bez mąki jeśli jest za dużo erytrolu to tak właśnie się dzieje :)) Zapomniałam o tym, zaraz dopiszę w przepisie.

      Pozdrawiam i udanych wypieków :)

      Usuń

Print