TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasto "Zebra" z kefirem

Pamiętacie ciasto Zebra, które kiedyś często gościło na polskich stołach? Dziś takie na blogu! Trochę inne w smaku, bo przypomina babkę piaskową. Kilka prób i znalazłam proporcje idealne. Mało tego... ciasto zawiera tylko 73 kcal na porcję!

Przepis na 10 kawałków ciasta (mała keksówka o długości 25 cm):
  • 5 jaj
  • 150 g kefiru (lub mleczka kokosowego w wersji bez laktozy)
  • 15 g kakao
  • 60 g mąki kokosowej
  • ziarenka z laski wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (można użyć nieco mniej sody zamiast proszku)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (UWAGA: po dodaniu 2-3 płaskich łyżek ciasto wychodzi jedynie delikatnie słodkie (dla kogoś wyczulonego na słodki smak), jeśli chcemy uzyskać prawdziwie słodkie ciasto należy dodać więcej, by przełamać nieco kwaśny smak kefiru)
Jaja ubić ze szczyptą soli i słodzidłem. Następnie dodać resztę składników (oprócz kakao) i zmiksować krótko na małych obrotach na gładką masę.
Przelać połowę masy do drugiej miski i dodać kakao. Delikatnie wymieszać. Obie masy powinny być gęste, ale nie grudkowate i zbite.

Jeśli masy są za rzadkie należy dosypać odrobinę mąki (po pół łyżeczki, wymieszać i sprawdzić czy wystarczy). Jeśli za gęste można dolać odrobinę kefiru (lub mleczka), ale proporcje z przepisu są sprawdzone kilka razy i powinny bez problemu wyjść.
Obie masy wykładać do foremki na przemian po 2 łyżki białej i kakaowej masy na środek foremki, aż nie zostanie nic w miskach. 

Piec 35-40 minut w 180 stopniach, aż ciasto zacznie się rumienić. Studzić w piekarniku. Po ostudzeniu można posypać zmielonym erytrolem lub ksylitolem.


Ciasto można również upiec w kwadratowej, małej foremce. Na zdjęciu poniżej porcja z 3 jaj pieczona 35 minut i oblana czekoladową polewą z przepisu tutaj [klik]. 


Ciasto smakuje jak babka piaskowa. Delikatnie czuć smak kefiru i kakao z wanilią. Jest lekko wilgotne, sycące, niskokaloryczne i bardzo lekkie:)
Makro (1 kawałek z 10 bez polewy z dodatkiem kefiru): około 73 kcal
B: 5,5
T: 4,0
W: 1,9*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12

Komentarze

  1. Wygląda bosko :) Chyba dzisiaj spróbuję upiec.

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba półtorej łyżeczki ale pewien nie jestem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślisz że mogę dodać mąkę migdałowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jednakże nie podam proporcji i trzeba je "znaleźć samemu". Na pewno więcej niż kokosowej.

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. mleczko kokosowe light czy pelnotluste
    ile inuliny dodac do ubijania bialek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykłe mleczko kokosowe :) Przepis na bezę na inulinie jest na blogu i są tam propocje.


      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Czy wyczuwalny jest posmak kokosa? Wszystkie desery jakie dotąd robiłam z mąka kokosową smakowały kokosem i mimo że całe życie kokosa uwielbiałam, mam go już serdecznie dosyć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam na blogu różne opcje - zapraszam do tych bez kokosa w składzie. Tak będzie najlepiej :)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. Jakiej mąki kokosowej używasz? Moja jest jakaś dziwna, strasznie mocno chłonie wilgoć, wszystko wychodzi bardzo gęste i niesmaczne ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie polecam zerknąć do wpisu o mące i sposobach jak wybrać idealną :)

      https://www.ketoreva.pl/2019/11/maka-kokosowa-czy-istnieje-idealna.html

      Link może nie być klikalny, więc trzeba szukać pod hasłem: "czy istnieje idealna".

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Publikowanie komentarza

Polecane posty

instagram @keto__reva