Malinowo-kokosowa "czekolada"
Dziś mam przepis na pyszną "czekoladę" dla wszystkich uczulonych na kakao :) Do zrobienia w 2 minuty! Potem wystarczy schłodzić i gotowe. Może to tylko taka podróbka prawdziwej czekolady na maśle kakaowym, ale jest pyszna!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEglCA4WVjZ79ClvyMr_6hMfaKKJagq6H0JrEDdMsm0RVp0Oqtcy_x6vgNMY0gwC2-Gh_H2OTJb9KB5g2tlbXkPy-1cdwbyDFBSSJ7xb8GEc12Ql0Z52f7xPbNwrHhFYZFMIaW1j1m4qrjw/s640/cze1+%25282%2529.jpg)
- 50 g oleju kokosowego
- 50 g malin (świeże lub mrożone)*
- 30 g wiórek kokosowych (można też użyć pasty kokosowej)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
- opcjonalnie: cynamon, wanilia, anyż, kardamon itp
- opcjonalnie: dowolne bakalie do ozdoby
Wiórki zmielić na gęsty krem w młynku do kawy lub pominąć ten krok i przejść dalej. Olej rozpuścić razem z wiórkami (całe lub zmielone na krem albo pasta kokosowa). Maliny rozgnieść widelcem. Zdjąć z gazu, dodać rozgniecione maliny i dokładnie wymieszać całą masę. Posmakować i ewentualnie dosłodzić.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvC_vQNjQfimDUEhdRa_U1Nw26xKFtmxr0Phu3u5sYumq7cUNPO_0_sUkQAs6dJzWjttRI9xl_xwlMX4w5n1DT_RlD1yY6NFTz53kt-Oul_fhHdfMQM3T_NF7L5ylwAei91Gc6fPVrbJE/s640/2018-07-05_13.38.12.jpg)
Mała rada: jeśli maliny będą prosto z lodówki to po dodaniu ich do masy i szybkim wymieszaniu całość zacznie szybciej zastygać i nie trzeba będzie tak długo schładzać czekolady.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiEZBdtIHeitAHUgIwkpur77oswQp4xoIy7VS0aqPMF8M0LauhMmv7JqKJANodJFHVTwKfksq4CKGmiKDYTsUyY6G3JKAKDxzpzhuNAxu3QXJrR9QUr-1pg6pZ4U2uXx-cb_0fWCfiDOF4/s640/cze2+%25282%2529.jpg)
Makro (pół tabliczki "czekolady"): około 320 kcal
B: 1,2
T: 34,5
W: 2,2*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Czy można użyć masła klarowanego zamiast oleju koko?
OdpowiedzUsuńMasło klarowane nie ma tak bardzo stałej formy jak olej kokosowy po słodzeniu. Można spróbować zamienić i zamrozić, ale nie wiem czy to zda egzamin i czy będzie smaczne.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Czy zamiast wiórki kokosowych można użyć mąki kokosowej?
OdpowiedzUsuńJeśli Pani odpowiada taka wersja to tak. Można też użyć mąki orzechowej lub zmielonych orzechów :)
UsuńPozdrawiam :)
Mniammmmm... :) Dzisiaj zrobię bo chodzi za mną coś słodkiego.....
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowała :)
UsuńPozdrawiam :)
Czy truskawki również zdadzą egzamin?
OdpowiedzUsuńPewnie! Tylko trzeba je rozgnieść :)
UsuńPozdrawiam :)