Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

piątek, 13 lipca 2018

Malinowo-kokosowa "czekolada"

Dziś mam przepis na pyszną "czekoladę" dla wszystkich uczulonych na kakao :) Do zrobienia w 2 minuty! Potem wystarczy schłodzić i gotowe. Może to tylko taka podróbka prawdziwej czekolady na maśle kakaowym, ale jest pyszna!

Przepis na 1 dużą tabliczkę:
  • 50 g oleju kokosowego
  • 50 g malin (świeże lub mrożone)* 
  • 30 g wiórek kokosowych (można też użyć pasty kokosowej)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • opcjonalnie: cynamon, wanilia, anyż, kardamon itp
  • opcjonalnie: dowolne bakalie do ozdoby
Wiórki zmielić na gęsty krem w młynku do kawy lub pominąć ten krok i przejść dalej. Olej rozpuścić razem z wiórkami (całe lub zmielone na krem albo pasta kokosowa). Maliny rozgnieść widelcem. Zdjąć z gazu, dodać rozgniecione maliny i dokładnie wymieszać całą masę. Posmakować i ewentualnie dosłodzić.
Wyłożyć masę do foremki na czekoladę lub foremek na czekoladki albo muffinki. Można ją też po prostu włożyć do silikonowego pudelka śniadaniowego. Wstawić do zamrażalnika na 15-20 minut lub do lodówki na dłużej, aż całość zastygnie.

Mała rada: jeśli maliny będą prosto z lodówki to po dodaniu ich do masy i szybkim wymieszaniu całość zacznie szybciej zastygać i nie trzeba będzie tak długo schładzać czekolady.
Makro (pół tabliczki "czekolady"): około 320 kcal
B: 1,2
T: 34,5
W: 2,2*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

8 komentarzy:

  1. Czy można użyć masła klarowanego zamiast oleju koko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło klarowane nie ma tak bardzo stałej formy jak olej kokosowy po słodzeniu. Można spróbować zamienić i zamrozić, ale nie wiem czy to zda egzamin i czy będzie smaczne.

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Czy zamiast wiórki kokosowych można użyć mąki kokosowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli Pani odpowiada taka wersja to tak. Można też użyć mąki orzechowej lub zmielonych orzechów :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Mniammmmm... :) Dzisiaj zrobię bo chodzi za mną coś słodkiego.....

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy truskawki również zdadzą egzamin?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! Tylko trzeba je rozgnieść :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print