piątek, 13 lipca 2018

Malinowo-kokosowa "czekolada"

Dziś mam przepis na pyszną "czekoladę" dla wszystkich uczulonych na kakao :) Do zrobienia w 2 minuty! Potem wystarczy schłodzić i gotowe. Może to tylko taka podróbka prawdziwej czekolady na maśle kakaowym, ale jest pyszna!

Przepis na 1 dużą tabliczkę:
  • 50 g oleju kokosowego
  • 50 g malin (świeże lub mrożone)* 
  • 30 g wiórek kokosowych (można też użyć pasty kokosowej)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • opcjonalnie: cynamon, wanilia, anyż, kardamon itp
  • opcjonalnie: dowolne bakalie do ozdoby
Wiórki zmielić na gęsty krem w młynku do kawy lub pominąć ten krok i przejść dalej. Olej rozpuścić razem z wiórkami (całe lub zmielone na krem albo pasta kokosowa). Maliny rozgnieść widelcem. Zdjąć z gazu, dodać rozgniecione maliny i dokładnie wymieszać całą masę. Posmakować i ewentualnie dosłodzić.
Wyłożyć masę do foremki na czekoladę lub foremek na czekoladki albo muffinki. Można ją też po prostu włożyć do silikonowego pudelka śniadaniowego. Wstawić do zamrażalnika na 15-20 minut lub do lodówki na dłużej, aż całość zastygnie.

Mała rada: jeśli maliny będą prosto z lodówki to po dodaniu ich do masy i szybkim wymieszaniu całość zacznie szybciej zastygać i nie trzeba będzie tak długo schładzać czekolady.
Makro (pół tabliczki "czekolady"): około 320 kcal
B: 1,2
T: 34,5
W: 2,2*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

8 komentarzy:

  1. Czy można użyć masła klarowanego zamiast oleju koko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło klarowane nie ma tak bardzo stałej formy jak olej kokosowy po słodzeniu. Można spróbować zamienić i zamrozić, ale nie wiem czy to zda egzamin i czy będzie smaczne.

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Czy zamiast wiórki kokosowych można użyć mąki kokosowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli Pani odpowiada taka wersja to tak. Można też użyć mąki orzechowej lub zmielonych orzechów :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Mniammmmm... :) Dzisiaj zrobię bo chodzi za mną coś słodkiego.....

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy truskawki również zdadzą egzamin?

    OdpowiedzUsuń

Print