czwartek, 26 lipca 2018

Pieczarki faszerowane boczkiem i brokułami

Takiego dania jeszcze nie ma na moim blogu :) Pyszne pieczarki z pysznym farszem brokułowo-serowym z dodatkiem boczku zapiekane w piekarniku. Mniam :) 

Przepis na 4 duże sztuki:
  • 4 duże pieczarki (moje miały razem 350 g)
  • 30 g smalcu
  • 100 g różyczek brokuła
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g żółtego sera (lub mozarelli)
  • pół łyżeczki soli, pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki suszonej cebuli i czosnku, duża szczypta pieprzu, płaska łyżeczka majeranku
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Z pieczarek oderwać ogonki i posiekać w drobną kostkę. Różyczki brokuła, boczek i ser również pokroić w drobną kostkę.
Wrzucić boczek na patelnie i podsmażyć na rumiany kolor, a następnie dodać brokuła i ogonki z pieczarek. Podlać 3-4 łyżkami wody i dusić pod przykryciem około 5 minut, a następnie zdjąć pokrywkę i odparować całą wodę. Zdjąć z ognia, doprawić i wrzucić pół porcji sera. Wymieszać.
Resztę sera ułożyć na odwróconych kapeluszach pieczarek. Następnie nałożyć na pieczarki farsz, lekko docisnąć.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 20 minut.

Pieczarki są chrupiące, a farsz przepyszny :)
Makro (1 pieczarka z farszem): około 297 kcal
B: 12,8
T: 26,5
W: 1,9*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print