Babeczki z musem malinowym
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiAX2W7jq3eXaeVFLlAMnrXDVwD5WcuWT9E0iVzxhkg6P7e_AvlirsBOrn6fooW4eQTQ1YFJ5KxLaVhdvrPnADqpV8nYVpXK0hh6cdLsaEg_sjuxqOBo7U_9okD2FkjMRtyMIA63wpxYmQ/s640/bab4+%25283%2529.jpg)
Przepis na 6 sporych sztuk:
- 4 jaja
- 30 g wiórków kokosowych
- 40 g mąki kokosowej
- 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego (lub masła)
- 100 g malin
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia (lub odrobina sody)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (2 łyżki do ubicia białek dadzą delikatnie słodki smak, można dać więcej jeśli babeczki mają być bardzo słodkie)
- opcjonalnie: ulubione dodatki np wanilia lub cynamon
Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać słodzidło i ubijać jeszcze chwilę. Odstawić na chwilę. Maliny zmiksować na gładką masę, dodać rozpuszczony (i ostudzony!) olej kokosowy oraz żółtka, wiórki, mąkę, proszek i ewentualne dodatki. Zmiksować na gładką masę, a następnie wymieszać delikatnie z białkami.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZYEqKE185DNqNKm5aYbRRSUUsnJaSZki7sNrfviOI-7EX5gSxlkOgIvb1MV5tQxQ9Seup4QL_optkoBOfetRc6TAQ3DSG89WUKzSsraQGsHuY24aaelpQ4or2RkvsrfXo5ydZFChsr-g/s640/2018-07-11_17.56.34.jpg)
Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 30 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgAm3M8Wc_y6cVd3xmSET6h61MTikq37-QIS3UHqy88qhZL6GnajK1QXhbS8mhJwRoLrtf11jFyJ2JKf22Ii637LGyDyfkrzTAtXfABF7P-b2k_mG-oQTFhxUvCot2rLC0YZEyb0zYbSD4/s640/2018-07-11_17.54.34.jpg)
Można wyciągnąc od razu lub ostudzić w piekarniku.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4s1Wf6s1SzRJdg7hESr-HNyjFSGQRvSCKO9OcYKBS5-FuuL36EiYv8E2wt6pYZ4fJGH_cEDitaRE5O9C1WrEt8foKezqCL782VLg6w8xP2HVoF7lhYmBIZ4-XzM-FBIx1s-sMEKI7woM/s640/bab3.jpg)
Babeczki są wilgotne i mają piękny, delikatnie różowy kolor :) Ziarenka malin przyjemnie chrupią. Jeśli chcemy tego uniknąć należy przetrzeć zmiksowane maliny przez sitko, ale myślę, że babeczki stracą wtedy na smaku :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQrH76z4hwE4ciH19tVYEiID2JcG0Ck4HY6T_WszUxvMNduMJUPZnjcNlfEG3yP3CG9f1_-CrcZEYpHAqUVahd5Z6nWH0m3bA9QxThAeDg-1Rd2Dvd4rSE9uJZlc6Wm92oc7z4w0Jfu_Y/s640/bab1+%25282%2529.jpg)
Makro (1 babeczka): około 188 kcal
B: 6,3
T: 16
T: 16
W: 2,4*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
A z czarną poprzeczką:-?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować. Myślę, że wyjdą :)
UsuńPozdrawiam:)
A jak się wlicza erytrol w makra? Z opisu wynika zż ma mnóstwo węglowodanów przy zerowej kaloryczności i IG.
OdpowiedzUsuńErytrol nie jest metabolizowany w ciele człowieka, więc liczyć go nie ma sensu :)
UsuńPozdrawiam:)