poniedziałek, 30 lipca 2018

Kapuśniak z grzybami

Kto lubi kapuśniak ręka w górę! Chyba zgłoszę się pierwsza, bo uwielbiam tą zupkę. Zwłaszcza, gdy jest gotowana na żeberkach i boczku z prawdziwej kwaśnej kiszonej kapusty i jej soku. A na dodatek zawiera grzyby! Zachęciłam? To łapcie przepis :) 

Przepis na duży garnek (około 8 -10 porcji):
  • 1 kg kości wieprzowych z mięsem (z żeberek, wagę netto należy obliczyć samemu odejmując masę kości bez mięsa z całego kilograma, u mnie mięso bez kości to waga 670 g)*
  • 200 g wędzonego boczku
  • 100 g cebuli (użyłam czerwonej, delikatniejszej niż biała)
  • 50 g smalcu
  • 300 g karkówki
  •  500 g kiszonej kapusty wraz z sokiem
  • 20 g suszonych grzybów (dwie garście)
  • 50 g marchewki (wyciągamy po ugotowaniu wywaru)
  • 100 g selera (wyciągamy po ugotowaniu wywaru)
  • 50 g pietruszki (wyciągamy po ugotowaniu wywaru)
  • mały pęczek natki pietruszki (wyciągamy po ugotowaniu wywaru)
  • 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, łyżeczka lubczyku, pół łyżeczki jałowca
Grzyby namoczyć najlepiej przez całą noc w wodzie lub minimum 10h. Następnie kilka razy przepłukać, aż woda będzie czysta. Kości również namoczyć przez całą noc lub kilka godzin. Przepłukać i umieścić w dużym garnku. Zalać wodą (około 2 l, aż przykryje kości). Wrzucić opłukane grzyby, pietruszkę, marchew, seler, natkę pietruszki oraz sól, liście laurowe i ziele angielskie. Jeśli boczek ma skórę to wrzucić również ją. Gotować minimum godzinę na małym ogniu, aż mięso zmięknie i prawie odejdzie od kości. 
Na patelni roztopić smalec i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać pokrojony w kostkę boczek i karkówkę. Obsmażyć z każdej strony, a potem całość przełożyć do garnka z wywarem.  
Gotować jeszcze 40-45 minut, aż mięso będzie całkowicie miękkie i łatwo odejdzie od kości żeberkowych, a następnie wyciągnąć kości i warzywa (oraz natkę pietruszki), obrać kości z mięsa. Mięso poszarpać i wrzucić z powrotem do garnka (w tym momencie można zważyć kości i wliczyć do makroskładników tylko wagę mięsa netto)*. 
Dodać kiszoną kapustę. Można ją wcześniej lekko posiekać. Doprawić pieprzem, majerankiem, lubczykiem i jałowcem. Gotować 10-15 minut, aż kapusta lekko zmięknie, a następnie wyłączyć gaz. 
Makro (1 porcja z 8, bez warzyw): około 450 kcal
B: 26,9
T: 36,1
W: 2,9*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

Print