Chlebki a'la cloud bread z brokuła
Kolejny przepis na pyszne, delikatne i puszyste, warzywne chlebki z 2 składników dziś na blogu :) Poprzednie znajdziecie tutaj [klik]. Do przygotowania tych chlebków potrzebujecie jedynie 2 główne składniki!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbhylT8H7wa9nhQ1nsbYmv6aYD4RcBKrpWqiw8yeS07C133YNUxntT3C-2RJsub6S31sFNtk1RlYDJNFhozQ0PEuAIAQrSqHnJvoIjjZiP466Iuh2eRGuk0ScCG2qg53pfT_6FY3KCtt4/s640/brok1.jpg)
Przepis na 6 sztuk (3 porcje po 2 kromki):
- 3 jaja
- 150 g różyczek surowego brokuła
- 10 g smalcu lub innego tłuszczu (do wysmarowania blaszki lub maty)
- pół łyżeczki soli
- pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć, bo chlebki i tak rosną)
- opcjonalnie: ulubione zioła np pietruszka lub koperek
Brokuł zetrzeć na tarce. Jaja rozdzielić na białka i żółtka. Białka ubić z solą na sztywno.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFNdTkKDfNLNW7pCS0dtu-ZN8WDYNd5cl05xQaOYLppxW6camdN6mntXaaejE5Q3Bs8Ez15iogtoGxIrB580L3d-M2-Ru19i-OHMRjz808wmyqqADpkE_l58xZm32dvDlGWy79kq85bkI/s640/2018-07-03_13.21.55.jpg)
Żółtka również spienić mikserem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhokffAhMZNwhbcJdqMy3_OrIHE8Tl5q_WRXbVrWxOT9ivy2cCu_0TTc4sgMckczNxvDTS_hwFh6rGAihaYHMyZ5_H9rapcf-1taYuXieByCt8WBl4zpO_1M2hyphenhyphenqBLm-gQ8x-Q4vHshgS0/s640/2018-07-03_13.23.09.jpg)
Starty surowy brokuł, zioła oraz spienione żółtka delikatnie połączyć z białkami.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtiiMevWr39cfyBV-zZY-nXewt-TeA94OeTy8yZYV1LdwBoUW5ZPwhWVnPWgWlBtMPcu_VNAafQ4s0QYbJYJVHhywoQ23nKe3aKhijtmPENIeh9zm5u1cYFIuFNUxE9EOwLKDJrMePoI8/s640/2018-07-03_13.24.03.jpg)
Na posmarowaną tłuszczem blaszkę lub silikonową matę (też warto posmarować) wyłożyć po 3 łyżki masy na 1 chlebek. Piec 20 minut w 180 stopniach, a następnie 10 w 160 stopniach.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjUXCKMw6YWcpvnjeyyXhGxY65ZBVYUb00VB5jvnloKv5rPt4d8ManZeAo4dfR46NiZJnKRiVmNXUb5o20aHXFulUKS7HmyNUFg326djeZ2DD00lQY8TGXw4YjiAkk-h6yWmqmfwN5EeA4/s640/2018-07-03_13.20.54.jpg)
Chlebki przepysznie smakują maczane w sosie pieczeniowym lub po prostu jako kanapka z serem, masłem i warzywami :) Przechowywać w lodówce (po ostudzeniu) ze względu na zawartość jaj przez 2-3dni.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiAGyYJOjkauqmnfxgnfjkeefthzbXYwqGSp6SbxkQu_pGzeeJKSNEx0Tqrx5-RZKL9JksLZsWU_wF7vL12jpx5lWYbxlR__hg8c3BhAc0q-Wwo2A5C2OX1cj0hwXkUrbJIZZFpq_sxO2w/s640/brok1.jpg)
Makro (2 kromki bez dodatków): około 125 kcal
B: 8,7
T: 9,1
W: 2,4*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz