Polecany post

Darmowa książka kucharska KetON: GASTRONOMY

Ciasto "Poduszka" czyli SernikoBrownie

Czekoladowe Brownie i wilgotny Sernik. Czyżby połączenie idealne? Przekonajcie się sami, bo dziś na blogu ciasto "Poduszka" czyli połączenie czekolady i twarogu, a to wszystko w wersji bez mąki :)

Przepis na 8 sporych kawałków (kwadratowa blaszka o wymiarach 18x18cm lub mała tortownica):
  • 100 g czekolady gorzkiej min 85%
  • 100 g masła 
  • 4 jaja
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (dalam łyżkę do ubicia białek, można dać więcej)
  • opcjonalnie: szczypta sody lub proszku do pieczenia (bez tego też rośnie)
  • opcjonalnie: 10 g masła lub oleju kokosowego do wysmarowania foremki
  • szczypta soli
Przygotować Brownie zgodnie z powyższym przepisem. Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej lub w rondelku na najmniejszym ogniu. Ostudzić. Ubić 4 białka z dużą szczyptą soli i ewentualnym słodzidłem.
Następnie zmiksować żółtka z rozpuszczoną czekoladą i masłem. Wrzucić dodatki. Delikatnie wymieszać obie masy. Wylać Brownie do posmarowanej tłuszczem foremki lub foremki silikonowej i wyrównać powierzchnię. 

W czasie studzenia rozpuszczonej czekolady z masłem przygotować warstwę serową.

Warstwa serowa:
  • 250 g tłustego lub półtłustego twarogu (użyłam półtłustego bez laktozy)
  • 1 jajo
  • 30 g wiórków kokosowych (można pominąć)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (dodałam jedynie łyżkę, można spróbować gotowej masy i dać więcej)
  • opcjonalnie: łyżka soku z cytryny
  • ziarenka z laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
Dokładnie zmiksować zmielony na gładko twaróg z jajem i resztą składników.
Wykładać masę łyżkami na wylane do foremki Brownie lub przełożyć masę serową do rękawa cukierniczego i wyciskać paskami. Można wyłożyć w dowolny sposób lub tak jak na zdjęciu i utworzyć "Poduszki". 

Na tak przygotowane ciasto przed pieczeniem można dodatkowo ułożyć owoce np borówki i delikatnie wcisnąć do masy serowej lub Brownie.
Wstawić foremkę do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 15 minut, a następnie zmniejszyć do 160 stopni i piec jeszcze 25 minut. Zostawić do ostudzenia w piekarniku na kilka minut, a następnie wyciągnąć i całkowicie ostudzić w temperaturze pokojowej. Przechowywać w lodówce 2-3 dni.
Ciasto jest absolutnie przepyszne! Wilgotny, delikatnie kokosowy sernik i puszyste, czekoladowe poduszki Brownie to połączenie idealne :) Do sera można dodać cytryny lub innego soku z cytrusów, a ciasto przed pieczeniem posypać borówkami lub innymi owocami :) Najlepsze po godzinie w lodówce;)
Makro (1 porcja ciasta z wiórkami i tłuszczem do wysmarowania foremki): około 284 kcal
B: 11,4
T: 24
W: 4*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

18 komentarzy:

  1. ta temperatura podana jest z termoobiegiem, czy bez? z góry dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam takiej funkcji w piekarniku, więc każdy przepis na blogu jest bez termoobiegu.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. te 2 - 3 dni przechowywania to bardzo optymistyczna wersja ;)

      Usuń
    3. Prawda, ciasto jest uzależniające :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    4. tak właśnie myślę, sądząc po składnikach musi być super, właśnie się piecze i nie mogę się już doczekać ;)

      Usuń
    5. To czekam na recenzję ! :)

      I z góry smacznego :)

      Usuń
  2. Ja upiekłam. Ale bez proszku do pieczenia i wiórków kokosowych i soku z cytryny ( nie miałam ). Pięknie urosło ale opadło��. Robi sie go w 10 minut. Ser mi opadł bo zbyt ciężki. Smakuje dziwnie. ��. Ale jest pycha. Dałam tez tylko 2 łyżeczki słodzidła. Następnym razem zrobie z przepisu 100%.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem można dać ciut proszku lub sody. A co do Brownie... prawdziwe właśnie tak rośnie i opada, bo to oficjalnie ciasto z zamierzenia będące zakalcem :) Natomiast jeśli białka będą ubite na sztywno, czekolada z masłem ostudzona i nie zważona to powinno wyjść takie jak moje, bo proporcje są sprawdzane zawsze kilka razy zanim przepis wyląduje na blogu. Podobno do takich ciast zawsze używa się jajek w temp pokojowej. Ja tego nie robię, ale jeśli ma to faktycznie wpływ to warto spróbować.

      Ważne, że smakuje. Smacznego i powodzenia w następnych próbach :)

      Usuń
  3. cy, nie mowiąc już o tym że mało przydatny(taka mała dygresja bo strasznie denerwuje przy przesuwaniu) - co do przepisu to super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj chyba ucięło komenatarz, a chętnie się dowiem co denerwuje :) Niestety blog jest darmowy, więc motyw również i nawigacja jest dość słaba sama w sobie :(

      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. dzięki Ci wielkie za ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam.potrzebuje info na temat masła orzechowego meridian co z nim robić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie do końca rozumiem pytanie :) Odradzam spożywanie dużych ilości maseł (bez względu na markę) z orzeszków ziemnych, które nie są tak naprawdę orzechami. Raz na jakiś czas będzie ok :)

      Natomiast jeśli pytanie dotyczy przepisów to proponuję zerknąć w ledwo: Etykieta: masło orzechowe. Znajdują się tam przepisy z jego użyciem:)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Cudowny serniczek I brownie w jednym! Robilam juz tyle razy ze przepis znam na pamiec. Tez mi opada ale smakuje wysmienicie! Dziekuje pieknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę nie mam pojęcia czemu jednym opada, a mi np rośnie jak szalone i nie opada wcale (chociaż to Brownie, więc powinno być zakalcem), ale podejrzewam, że tak się dzieje z przekory, gdy bardzo chcę zakalcowate, ciężkie ciasto i dostają istny puszek :)

      Najważniejsze, że smakuje! Pozdrawiam i na zdrowie :)

      Usuń
  7. Własnie zrobiłam i nie posłodziłam brownie i wyszło gorzkawe ,ale konsystencja wspaniała. Idealna. Tez uzyłam czekolady 90 %. I tak dla mnie pyszne. I dało mi tyle energii. Jutro robie cytrynowe gotowane serniczki. Cudowne przepisy !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło! Co do ciast - warto próbować przed włożeniem do pieczenia. Zawsze można dosłodzić :)

      Pozdraawiam i udanych wypieków:)

      Usuń

Print

2 składniki 3 składniki 30 minut adaptacja adaptacja w praktyce adaptacja w teorii agar ajurweda alkohol anyż artykuł artykuły awokado babeczki babka babka jajowata babka wielkanocna bakalie batoniki batony bazylia bez jaj bez laktozy bez mąki bez mięsa bez nabiału bez pieczenia beza białka biszkopt biszkopty boczek borówki botwinka bounty bożenarodzenie brokuły brownie brukselka budyń bulion bułeczki bułki cebula chałwa chia chili chleb chlebek ciasta ciasteczka ciastka ciasto cloudbread cukinia cukrzyca cynamon cytrusy cytryna czekolada czekoladki czekoladki miętowe czekoladowa polewa Dania obiadowe delicje deser deser dla 1 osoby desery dieta dieta ketogeniczna dieta ketogenna dietetycy polecani przez czytelników do pobrania do wydrukowania donaty dynia dynia makaronowa dżem ebook fasolka fatbombki gofry harry potter highfat inulina jabłka jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kabanosy kakao kalafior kalarepa kapusta kapusta kiszona karkówka kawa keto ketoadaptacja ketodieta ketoza kokos koktajle korzenna przyprawa kotlety krem kruche kuleczki kurczak low carb lowcarb lunchbox mak makaron maliny marcepan mascarpone masło masło orzechowe materiały mazurek mąka kokosowa mąka konopna mąka migdałowa MCT mielone mięso mięso mielone migdały mleczko kokosowe mleko kokosowe mleko midałowe młoda kapusta mozarella muffinki musztarda na zimno naleśniki nasiona obiad odżywka ogórek olej olej kokosowy oliwa omlet omlety oponki oreo orzechy owoce paleo paluszki panierka papryka pasta pasta kokosowa pasztet pieczarki pieczywo pierniczki piernik pierogi pierś z kurczaka pietruszka pizza placki placuszki pomidory pralinki przecier pomidorowy przyprawa do piernika pulpety racuchy rafaello rolada roladki rosół ryba rzodkiew rzodkiewka sałatka schab schabowy seler ser ser żołty serca serduszka drobiowe serniczki sezam siemie lniane skórka skrzydełka skwarki słonecznik smalec sok z cytryny sos sos pomidorowy sól spód surówka suszone pomidory sylwester szczupak szparagi szpinak śledzie śmietanka Śniadania i przystawki świąteczne przepisy świeta święta tarta tartaletki tłusty czwartek tłuszcze tort tosty truskawki twaróg walentynki wanilia warstwowy deser warzywa wątróbka wegańskie wegetariańskie wędzony kurczak wielkanoc wieprzowina wigilia wiórki kokosowe wołowina wpc wypieki wywar z nabiałem za darmo zamienniki cukru zapiekane zapiekanka zebra zioła zupa zupa krem żelatyna żółtka żółtko