piątek, 27 lipca 2018

Ciasto "Poduszka" czyli SernikoBrownie

Czekoladowe Brownie i wilgotny Sernik. Czyżby połączenie idealne? Przekonajcie się sami, bo dziś na blogu ciasto "Poduszka" czyli połączenie czekolady i twarogu, a to wszystko w wersji bez mąki :)

Przepis na 8 sporych kawałków (kwadratowa blaszka o wymiarach 18x18cm lub mała tortownica):
  • 100 g czekolady gorzkiej min 85%
  • 100 g masła 
  • 4 jaja
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (dalam łyżkę do ubicia białek, można dać więcej)
  • opcjonalnie: szczypta sody lub proszku do pieczenia (bez tego też rośnie)
  • opcjonalnie: 10 g masła lub oleju kokosowego do wysmarowania foremki
  • szczypta soli
Przygotować Brownie zgodnie z powyższym przepisem. Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej lub w rondelku na najmniejszym ogniu. Ostudzić. Ubić 4 białka z dużą szczyptą soli i ewentualnym słodzidłem.
Następnie zmiksować żółtka z rozpuszczoną czekoladą i masłem. Wrzucić dodatki. Delikatnie wymieszać obie masy. Wylać Brownie do posmarowanej tłuszczem foremki lub foremki silikonowej i wyrównać powierzchnię. 

W czasie studzenia rozpuszczonej czekolady z masłem przygotować warstwę serową.

Warstwa serowa:
  • 250 g tłustego lub półtłustego twarogu (użyłam półtłustego bez laktozy)
  • 1 jajo
  • 30 g wiórków kokosowych (można pominąć)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (dodałam jedynie łyżkę, można spróbować gotowej masy i dać więcej)
  • opcjonalnie: łyżka soku z cytryny
  • ziarenka z laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
Dokładnie zmiksować zmielony na gładko twaróg z jajem i resztą składników.
Wykładać masę łyżkami na wylane do foremki Brownie lub przełożyć masę serową do rękawa cukierniczego i wyciskać paskami. Można wyłożyć w dowolny sposób lub tak jak na zdjęciu i utworzyć "Poduszki". 

Na tak przygotowane ciasto przed pieczeniem można dodatkowo ułożyć owoce np borówki i delikatnie wcisnąć do masy serowej lub Brownie.
Wstawić foremkę do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 15 minut, a następnie zmniejszyć do 160 stopni i piec jeszcze 25 minut. Zostawić do ostudzenia w piekarniku na kilka minut, a następnie wyciągnąć i całkowicie ostudzić w temperaturze pokojowej. Przechowywać w lodówce 2-3 dni.
Ciasto jest absolutnie przepyszne! Wilgotny, delikatnie kokosowy sernik i puszyste, czekoladowe poduszki Brownie to połączenie idealne :) Do sera można dodać cytryny lub innego soku z cytrusów, a ciasto przed pieczeniem posypać borówkami lub innymi owocami :) Najlepsze po godzinie w lodówce;)
Makro (1 porcja ciasta z wiórkami i tłuszczem do wysmarowania foremki): około 284 kcal
B: 11,4
T: 24
W: 4*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

20 komentarzy:

  1. ta temperatura podana jest z termoobiegiem, czy bez? z góry dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam takiej funkcji w piekarniku, więc każdy przepis na blogu jest bez termoobiegu.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. te 2 - 3 dni przechowywania to bardzo optymistyczna wersja ;)

      Usuń
    3. Prawda, ciasto jest uzależniające :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    4. tak właśnie myślę, sądząc po składnikach musi być super, właśnie się piecze i nie mogę się już doczekać ;)

      Usuń
    5. To czekam na recenzję ! :)

      I z góry smacznego :)

      Usuń
  2. Ja upiekłam. Ale bez proszku do pieczenia i wiórków kokosowych i soku z cytryny ( nie miałam ). Pięknie urosło ale opadło��. Robi sie go w 10 minut. Ser mi opadł bo zbyt ciężki. Smakuje dziwnie. ��. Ale jest pycha. Dałam tez tylko 2 łyżeczki słodzidła. Następnym razem zrobie z przepisu 100%.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem można dać ciut proszku lub sody. A co do Brownie... prawdziwe właśnie tak rośnie i opada, bo to oficjalnie ciasto z zamierzenia będące zakalcem :) Natomiast jeśli białka będą ubite na sztywno, czekolada z masłem ostudzona i nie zważona to powinno wyjść takie jak moje, bo proporcje są sprawdzane zawsze kilka razy zanim przepis wyląduje na blogu. Podobno do takich ciast zawsze używa się jajek w temp pokojowej. Ja tego nie robię, ale jeśli ma to faktycznie wpływ to warto spróbować.

      Ważne, że smakuje. Smacznego i powodzenia w następnych próbach :)

      Usuń
  3. cy, nie mowiąc już o tym że mało przydatny(taka mała dygresja bo strasznie denerwuje przy przesuwaniu) - co do przepisu to super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj chyba ucięło komenatarz, a chętnie się dowiem co denerwuje :) Niestety blog jest darmowy, więc motyw również i nawigacja jest dość słaba sama w sobie :(

      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Witam.potrzebuje info na temat masła orzechowego meridian co z nim robić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie do końca rozumiem pytanie :) Odradzam spożywanie dużych ilości maseł (bez względu na markę) z orzeszków ziemnych, które nie są tak naprawdę orzechami. Raz na jakiś czas będzie ok :)

      Natomiast jeśli pytanie dotyczy przepisów to proponuję zerknąć w ledwo: Etykieta: masło orzechowe. Znajdują się tam przepisy z jego użyciem:)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Cudowny serniczek I brownie w jednym! Robilam juz tyle razy ze przepis znam na pamiec. Tez mi opada ale smakuje wysmienicie! Dziekuje pieknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę nie mam pojęcia czemu jednym opada, a mi np rośnie jak szalone i nie opada wcale (chociaż to Brownie, więc powinno być zakalcem), ale podejrzewam, że tak się dzieje z przekory, gdy bardzo chcę zakalcowate, ciężkie ciasto i dostają istny puszek :)

      Najważniejsze, że smakuje! Pozdrawiam i na zdrowie :)

      Usuń
  6. Własnie zrobiłam i nie posłodziłam brownie i wyszło gorzkawe ,ale konsystencja wspaniała. Idealna. Tez uzyłam czekolady 90 %. I tak dla mnie pyszne. I dało mi tyle energii. Jutro robie cytrynowe gotowane serniczki. Cudowne przepisy !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło! Co do ciast - warto próbować przed włożeniem do pieczenia. Zawsze można dosłodzić :)

      Pozdraawiam i udanych wypieków:)

      Usuń
  7. Jakiego twarogu najlepiej uzyc do tego ciasta? Takiego w kostce i samodzielnie zmielić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam twarogu bez laktozy w kostce i nawet nie zawsze mielę - rozgniatam często tylko widelcem :)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Print