Ciasto "Poduszka" czyli SernikoBrownie

Czekoladowe Brownie i wilgotny Sernik. Czyżby połączenie idealne? Przekonajcie się sami, bo dziś na blogu ciasto "Poduszka" czyli połączenie czekolady i twarogu, a to wszystko w wersji bez mąki :)

Przepis na 8 sporych kawałków (kwadratowa blaszka o wymiarach 18x18cm lub mała tortownica):
  • 100 g czekolady gorzkiej min 85%
  • 100 g masła 
  • 4 jaja
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (dalam łyżkę do ubicia białek, można dać więcej)
  • opcjonalnie: szczypta sody lub proszku do pieczenia (bez tego też rośnie)
  • opcjonalnie: 10 g masła lub oleju kokosowego do wysmarowania foremki
  • szczypta soli
Przygotować Brownie zgodnie z powyższym przepisem. Masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej lub w rondelku na najmniejszym ogniu. Ostudzić. Ubić 4 białka z dużą szczyptą soli i ewentualnym słodzidłem.
Następnie zmiksować żółtka z rozpuszczoną czekoladą i masłem. Wrzucić dodatki. Delikatnie wymieszać obie masy. Wylać Brownie do posmarowanej tłuszczem foremki lub foremki silikonowej i wyrównać powierzchnię. 

W czasie studzenia rozpuszczonej czekolady z masłem przygotować warstwę serową.

Warstwa serowa:
  • 250 g tłustego lub półtłustego twarogu (użyłam półtłustego bez laktozy)
  • 1 jajo
  • 30 g wiórków kokosowych (można pominąć)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (dodałam jedynie łyżkę, można spróbować gotowej masy i dać więcej)
  • opcjonalnie: łyżka soku z cytryny
  • ziarenka z laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
Dokładnie zmiksować zmielony na gładko twaróg z jajem i resztą składników.
Wykładać masę łyżkami na wylane do foremki Brownie lub przełożyć masę serową do rękawa cukierniczego i wyciskać paskami. Można wyłożyć w dowolny sposób lub tak jak na zdjęciu i utworzyć "Poduszki". 

Na tak przygotowane ciasto przed pieczeniem można dodatkowo ułożyć owoce np borówki i delikatnie wcisnąć do masy serowej lub Brownie.
Wstawić foremkę do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 15 minut, a następnie zmniejszyć do 160 stopni i piec jeszcze 25 minut. Zostawić do ostudzenia w piekarniku na kilka minut, a następnie wyciągnąć i całkowicie ostudzić w temperaturze pokojowej. Przechowywać w lodówce 2-3 dni.
Ciasto jest absolutnie przepyszne! Wilgotny, delikatnie kokosowy sernik i puszyste, czekoladowe poduszki Brownie to połączenie idealne :) Do sera można dodać cytryny lub innego soku z cytrusów, a ciasto przed pieczeniem posypać borówkami lub innymi owocami :) Najlepsze po godzinie w lodówce;)
Makro (1 porcja ciasta z wiórkami i tłuszczem do wysmarowania foremki): około 284 kcal
B: 11,4
T: 24
W: 4

Smacznego!

****************************************************************

ZABRANIAM KOPIOWANIA PRZEPISÓW I ZDJĘĆ  MOJEGO AUTORSTWA! 
W PRZYPADKU INSPIROWANIA SIĘ NIMI NAKAZUJĘ PODAĆ ŹRODŁO! 

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Art. 78. 1.

16 komentarzy:

  1. ta temperatura podana jest z termoobiegiem, czy bez? z góry dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam takiej funkcji w piekarniku, więc każdy przepis na blogu jest bez termoobiegu.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. te 2 - 3 dni przechowywania to bardzo optymistyczna wersja ;)

      Usuń
    3. Prawda, ciasto jest uzależniające :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    4. tak właśnie myślę, sądząc po składnikach musi być super, właśnie się piecze i nie mogę się już doczekać ;)

      Usuń
    5. To czekam na recenzję ! :)

      I z góry smacznego :)

      Usuń
  2. Ja upiekłam. Ale bez proszku do pieczenia i wiórków kokosowych i soku z cytryny ( nie miałam ). Pięknie urosło ale opadło��. Robi sie go w 10 minut. Ser mi opadł bo zbyt ciężki. Smakuje dziwnie. ��. Ale jest pycha. Dałam tez tylko 2 łyżeczki słodzidła. Następnym razem zrobie z przepisu 100%.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem można dać ciut proszku lub sody. A co do Brownie... prawdziwe właśnie tak rośnie i opada, bo to oficjalnie ciasto z zamierzenia będące zakalcem :) Natomiast jeśli białka będą ubite na sztywno, czekolada z masłem ostudzona i nie zważona to powinno wyjść takie jak moje, bo proporcje są sprawdzane zawsze kilka razy zanim przepis wyląduje na blogu. Podobno do takich ciast zawsze używa się jajek w temp pokojowej. Ja tego nie robię, ale jeśli ma to faktycznie wpływ to warto spróbować.

      Ważne, że smakuje. Smacznego i powodzenia w następnych próbach :)

      Usuń
  3. cy, nie mowiąc już o tym że mało przydatny(taka mała dygresja bo strasznie denerwuje przy przesuwaniu) - co do przepisu to super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj chyba ucięło komenatarz, a chętnie się dowiem co denerwuje :) Niestety blog jest darmowy, więc motyw również i nawigacja jest dość słaba sama w sobie :(

      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. dzięki Ci wielkie za ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam.potrzebuje info na temat masła orzechowego meridian co z nim robić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie do końca rozumiem pytanie :) Odradzam spożywanie dużych ilości maseł (bez względu na markę) z orzeszków ziemnych, które nie są tak naprawdę orzechami. Raz na jakiś czas będzie ok :)

      Natomiast jeśli pytanie dotyczy przepisów to proponuję zerknąć w ledwo: Etykieta: masło orzechowe. Znajdują się tam przepisy z jego użyciem:)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Cudowny serniczek I brownie w jednym! Robilam juz tyle razy ze przepis znam na pamiec. Tez mi opada ale smakuje wysmienicie! Dziekuje pieknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę nie mam pojęcia czemu jednym opada, a mi np rośnie jak szalone i nie opada wcale (chociaż to Brownie, więc powinno być zakalcem), ale podejrzewam, że tak się dzieje z przekory, gdy bardzo chcę zakalcowate, ciężkie ciasto i dostają istny puszek :)

      Najważniejsze, że smakuje! Pozdrawiam i na zdrowie :)

      Usuń

Print

dieta ketogenna paleo keto lowcarb desery Śniadania i przystawki Dania obiadowe jaja adaptacja dieta ketogeniczna low carb ketoadaptacja mąka kokosowa wiórki kokosowe masło olej kokosowy smalec czekolada kakao mleczko kokosowe mięso orzechy babka jajowata święta bez nabiału pieczarki deser ketoza deser dla 1 osoby cukinia dynia kokos bez laktozy pieczywo cytryna mięso mielone szpinak bożenarodzenie kalafior artykuły ciasto zupa artykuł warzywa ciasteczka koktajle chleb cynamon ser awokado owoce ser żołty brokuły mleko kokosowe bez mąki odżywka pomidory biszkopt chia maliny masło orzechowe tarta wpc żółtka truskawki żelatyna MCT ketodieta krem mak twaróg kurczak naleśniki papryka pasta kokosowa placuszki sałatka wanilia wielkanoc bez mięsa boczek ciasta czekoladki fasolka kapusta sok z cytryny tort zioła bułki lunchbox placki świąteczne przepisy białka fatbombki karkówka mascarpone olej pizza rosół za darmo śmietanka brownie cebula chlebek ciastka kruche makaron panierka siemie lniane wegańskie batony bułeczki do pobrania highfat jajo migdały muffinki nasiona ryba sezam wywar bakalie bounty czekoladowa polewa gofry inulina kawa korzenna przyprawa kotlety na zimno oliwa pasta pralinki przecier pomidorowy przyprawa do piernika pulpety racuchy rolada sos słonecznik wegetariańskie wigilia biszkopty dżem jeżyny kapusta kiszona kuleczki materiały musztarda ogórek omlet piernik pierś z kurczaka sylwester szczupak szparagi wołowina zapiekanka 2 składniki 3 składniki babka batoniki cytrusy dynia makaronowa kabanosy kalarepa mielone mleko midałowe mozarella młoda kapusta obiad pasztet roladki seler skwarki sos pomidorowy sól tosty zupa krem babeczki babka wielkanocna bazylia bez pieczenia botwinka budyń bulion chałwa chili dieta donaty ebook harry potter jogurt omlety oponki pierniczki pierogi pietruszka rafaello schab skórka suszone pomidory tartaletki tłusty czwartek świeta agar anyż bez jaj beza brukselka cloudbread jabłka marcepan mazurek mąka konopna oreo paluszki rzodkiewka serduszka drobiowe serniczki skrzydełka spód walentynki z nabiałem zebra śledzie żółtko borówki delicje do wydrukowania mąka migdałowa rzodkiew serca surówka tłuszcze warstwowy deser wieprzowina wypieki wątróbka wędzony kurczak zapiekane 30 minut adaptacja w praktyce adaptacja w teorii ajurweda alkohol cukrzyca czekoladki miętowe dietetycy polecani przez czytelników jajecznica schabowy zamienniki cukru