środa, 4 lipca 2018

Pieczone żeberka wg Revy

Pierwsze i z pewnością nie ostatnie żeberka na blogu. Macie ochotę na te pyszne mięsko w mojej wersji?:)

Przepis na 4 porcje:
  • 750 g żeberek z kością (4 duże żeberka)
  • 150 g pieczarek
  • 100 g papryki
  • 30 g masła
Żeberka pokroić na cześci (każda z kością). Pieczarki pokroić w talarki, paprykę w paski.

Do marynaty:
  • 1 ząbek czosnku (lub więcej)
  • 50 g cebuli
  • 100 g rosołu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • spora łyżeczka soli
  • pół płaskiej łyżeczki chili
  • duża szczypta pieprzu
  • szczypta imbiru
Czosnek drobno posiekać w plasterki lub przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w piórka. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Żeberka dokładnie obtoczyć w marynacie i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Następnie przełożyć całość do naczynia żaroopornego wysmarowanego masłem (resztę masła zostawić na później). Żeberka wraz ułożyć kością do dołu. Z boku i na wierzch wyłożyć pieczarki i paprykę. Piec około godzinę w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w 180 stopniach (jeśli żeberka są bardzo duże lub jeśli są małe i chude piec krócej). Następnie na wierzch żeberek wyłożyć plasterki masła, które pozostało z wysmarowania naczynia. Piec jeszcze 15-20 minut w 160 stopniach, aż mięso będzie łatwo odchodzić od kości. Podawać w dowolny sposób np z sałatką z dressingiem na bazie wytopionego tłuszczu z mięsa.
Makro (1 porcja z przepisu): około 703 kcal
B: 31,4
T: 62
W: 2,4*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

  1. Jeżeli na danych żeberkach wcześniej gotowany był rosół, to w jaki sposób je potem piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie są surowe żeberka i osobno rosół-można zastąpić ewentualnie wodą. Żeberka ugotowane można po prostu zjeść, nie trzeba ich piec, aby nie wysuszyć :)

      Pozdrawiam.

      Usuń

Print