TRYB JASNY/CIEMNY

Smażone plasterki a'la talarki

Macie ochotę na coś w stylu smażonych plasterków do niedzielnego obiadu? Żaden problem! Łapcie przepis na pyszne plasterki obiadowe:) Mi bardzo posmakowaly i robię już któryś raz, więc myślę, że i Wam posmakują :)

Przepis na 2 porcje:
  • 230 g kalarepy (1 sztuka)
  • 30 g oleju kokosowego (masła lub smalcu do smażenia)
  • sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki słodkiej papryki, szczypta chili, łyżeczka bazylii i szczypta majeranku
Kalarepę umyć, odkroić liście i ogonek (warto też zdjąć skórkę, bo po upieczeniu nie jest smaczna). Pokroić na cieniutkie talarki.
Wrzucić talarki na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć chwilę z obu stron, a następnie przykryć i dusić około 15-30 minut do miękkości (w zależności od grubości talarków), co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Przyprawy dodać przed końcem smażenia na ostatnie 5 minut. Podawać w dowolny sposób :) U mnie podane z mielonymi i kiszoną kapustą.
Makro (1 z 2 porcji czyli 115 g kalarepy na smalcu bez dodatków): około 164 kcal
B: 2
T: 15,1
W: 3
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. Wygląda obłędnie. Dorzucam do menu, bo kalarepę uwielbiam 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecam!

      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Sprobujr zrobic to z rzepy....

      Usuń
    3. Jadłam kiedyś gotowaną. Całkiem dobra :) Smażonej jeszcze nie :)

      Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva