piątek, 15 marca 2019

Makowe bajaderki zwane ziemniaczkami

Nadchodzą święta i pewnie będziecie chcieli przetestować nowe przepisy... Pomyślałam sobie, że pokażę Wam genialny sposób na recykling resztek ciast lub całkowicie nieudanych wypieków, które się rozpadły czy połamały w czasie zwijania (np rolady biszkoptowe). A o takie wypieki nietrudno przy słabej jakości mące kokosowej. Łapcie przepis, który wynagrodzi Wam nieudany wypiek i przeobrazi go w coś przepysznego! Na blogu bajaderki zwane ziemniaczkami lub kulami rumowymi, które naprawdę zaskoczą Was smakiem :) Moja wersja jest z makiem :)
Przepis na około 20 dużych bajaderek (baza z przepisu na szyszki [klik]):
Baza (stała do każdej wersji):
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła (zwykłe lub dobrej jakości orzechowe np z migdałów)
  • bakalie (orzechy, wiórki, mak i inne - u mnie 30 g wiórków i 100 g orzechów włoskich)
  • kilka kropli aromatu rumowego
Resztki ciasta (najlepiej, aby było to ciasto biszkoptowe lub nieudane naleśniki w ilości około 250 g):
  • ja użyłam makowca, który piekłam, gdy wymyślałam dla Was przepis na Biszkoptowy makowiec tutaj [klik]
  • pierwotna wersja makowca nie wyszła, ponieważ farsz był na wodzie (zamiast na maśle jak w wersji kolejnej) i nie związał, a biszkopt upiekłam w mniejszej porcji i po rozsmarowaniu na dużej blaszce popękał w czasie zwijania (później zwiększyłam ilość i makowiec wyszedł idealnie)
Pierwotna wersja zawierała: 
  • 2 jaja
  • 20 g mąki kokosowej
  • 20 g oleju kokosowego (lub masła)
  • 100 g zmielonego maku
  • 100 g wrzątku
  • 25 g orzechów laskowych 
  • 25 g wiórków kokosowych
Z 2 jajek, mąki i oleju wymieszanych razem upiec biszkopt z przepisu tutaj [klik]. Można także po prostu usmażyć racuchy na patelni. Mak zalać wrzątkiem i zostawić do napęcznienia. Dodać orzechy i wiórki. Upieczony biszkopt (lub racuchy) oraz mak z bakaliami zmiksować w blenderze na gładką masę.
Baza: czekoladę i masło roztopić w rondelku razem na gładką masę.
Wlać do masy biszkoptowo-makowej.
Dokładnie wymieszać. Powinna powstać lepka masa, która może być zbyt delikatna do lepienia kuleczek. Aby ją zagęścić należy dodać dowolne bakalie (u mnie 30 g wiórków i 100 g orzechów włoskich). Wymieszać.
Ulepić kuleczki (powinny być stabilne, ale niezbyt twarde).
Następnie kuleczki można obtoczyć w posiekanych orzechach lub wiórkach kokosowych albo po prostu w kakao.
Można jeść od razu lub wstawić do lodówki do stężenia. 
Kuleczki są stabilne w temperaturze pokojowej, więc można je zabierać ze sobą na wynos lub dać komuś w prezencie :)

Makro (1 duża bajaderka ze składników na nieudany makowiec i z dodatkiem bakalii (30 g wiórków i 100 g orzechów włoskich) oraz bazy czekoladowej na zwykłym maśle): około 147 kcal
B: 3,4
T: 14
W: 2,3

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print