Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

piątek, 8 marca 2019

Praliny a'la "Bounty"

Pamiętacie batony "Bounty" z przepisu tutaj [klik], które prawie dwa lata temu zrobiły furorę ?:) Dziś druga odsłona w formie pralinek z nieco zmienionym przepisem, jeszcze bardziej koko! Zapewniam, że równie pyszna, co batoniki :) Idealna pralinka do kawki czy kakao z genialnym makro:)

Przepis na 20 pralinek:
*W przypadku braku pasty proponuje zrobić praliny z przepisu na batony Bounty tutaj [klik].
Olej rozpuścić razem z pastą kokosową.

Dokładnie wymieszać. Wiórki również wymieszać z mleczkiem w osobnej misce.

Do wiórek z mleczkiem dodać olej z pastą i chwilę mieszać całą masę. Spróbować i ewentualnie dosłodzić, ale bez tego masa jest naprawdę słodka. 

Wszystko powinno zgęstnieć już po chwili mieszania ze względu na różnicę temperatur (zimne mleczko - ciepły olej). Jeśli masa nie zgęstnieje można wstawić do lodówki, aby stężała. Następnie ulepić 20 kuleczek (dość dużych). Wstawić do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 15 minut. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej (lub czekoladę z masłem).
Następnie oblać kuleczki w dowolny sposób. Można je oblać tak jak ja czyli tylko z jednej strony i trochę rozsmarować czekoladę na powierzchni. 
Na kuleczkach z zamrażarki czekolada zastyga dużo szybciej. Nie muszą być oblane z każdej strony :)
Pralinki przechowywać w lodówce około 4-5 dni lub zamrozić na dłużej jeśli przetrwają:)
Makro (1 duża pralinka z polewą na bazie czystej czekolady 85%): około 111 kcal
B: 0,9
T: 10,9
W: 1,6

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

2 komentarze:

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print