Polecany post

Weganie na ketozie - czy to ma rację bytu?

Co powiecie na taki wpis? Często odmawiamy prowadzenia weganów, którzy chcą stosować ketozę... Sprawdźcie dlaczego! 

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

środa, 20 marca 2019

Tort Tiramisu ze startą czekoladą

Mój tato miał w zeszły wekend imieniny i zrobiłam rodzince zdrowy torcik Tiramisu. Chętni na przepis? :) Wykorzystałam biszkopt z nowego przepisu, ale można go zrobić także z drugiego przepisu na 3 składnikowy biszkopt:) Torcik wbrew pozorom wyszedł bardzo lekki, pełen aromatów kakao i świeżo mielonej kawy. Od siebie dodałam także startą na tarce czekoladę gorzką na wierzch torcika i to był strzał w 10:)
Przepis na tortownicę o średnicy 25cm (12 mniejszych kawałków lub 8 wielkich):
Masa (należy wybrać jedną z trzech wersji):
  • w wersji z nabiałem: 500 g serka mascarpone 
  • w wersji bez nabiału: ubita śmietanka kokosowa z 2 puszek mleczka kokosowego
  • w wersji usztywnionej żelatyną: 400 g mleczka kokosowego (1 cała puszka), 10 g żelatyny rozpuszczonej w 30 g wrzątku 
  • opcjonalnie: erotryl/ksylitol/stewia
Do posypki:
  • 10 g kakao
  • 30 g czekolady gorzkiej min 85% startej na tarce o malutkich oczkach
Upiec biszkopt i przekroić na 2 blaty jak w wybranym przepisie. Dolny blat umieścić w tortownicy.
Blat nasączyć obcifie kawą (można dodać odrobinkę spirytusu, torcik będzie jeszcze lepszy).
Przygotować masę:
Wersja z nabiałem: ubić mascarpone ze słodzidłem. Posmakować i ewentualnie dodać więcej słodzidła. 
Wersja bez nabiału: ubić śmietankę kokosową czyli twardą część z puszki (z 2 schłodzonych puszek mleczka kokosowego) ze słodzidłem. Posmakować i ewentualnie dodać więcej słodzidła. 
Wersja usztywniona żelatyną: schłodzoną, calą puszkę mleczka kokosowego (razem z wodą z puszki) wymieszać z rozpuszczoną we wrzątku żelatyną. Mieszać szybko. Odstawić do zgęstnienia, aby można było wyłożyć na spód. Zimne mleczko szybko zetnie się po połączeniu z gorącą żelatyną. Posmakować i ewentualnie dodać więcej słodzidła do smaku. 

Wybraną prawie całą masę wyłożyć na pierwszy, nasączony blat w tortownicy, a następnie przykryć drugim blatem i nasączyć go z góry obficie kawą. Na wierzch wyłożyć resztę masy i rozsmarować cienką warstwą. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Na drugi dzień posypać obficie kakao i startą na tarce gorzką czekoladą.
 Torcik jest przepyszny! Idealny dla fanów mocnych smaków kawy i kakao:)
 Smakuje nie tylko osobom odwykłym od cukru :)
Można go zamrozić w kawałkach lub przechowywać w lodówce około 3 dni (jeśli tyle wytrzyma:)
Makro (1 z 12 mniejszych kawałków z mascarpone i biszkoptem kawowym w wersji 2): około 276 kcal
B: 6,1
T: 25,6
W: 4


Makro (1 z 12 mniejszych kawałków z mleczkiem, żelatyną i biszkoptem kawowym w wersji 2): około 177 kcal
B: 5,7
T: 15,2
W: 2,6


Makro (1 z 12 mniejszych kawałków z mascarpone i biszkoptem w wersji 1): około 277 kcal
B: 5,8
T: 25,9
W: 3,6


Makro (1 z 12 mniejszych kawałków z mleczkiem, żelatyną i biszkoptem w wersji 1): około 178 kcal
B: 5,4
T: 15,5
W: 2,2
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

8 komentarzy:

  1. Ja ostatnio robiłam krem z żółtek z cukrem(kogel mogel) i z mascarpone oraz trochę rumu. Cudowny wyszedł 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pychota!!! Uwielbiam aromat rumu:)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. wygląda przepysznie! muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. inulina tez moze byc jako slodzidlo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inulina zachowuje się dość specyficznie jako słodzik - jeśli nie pisałam o niej w przepisie to tutaj raczej odradzam chyba, że malutkie ilości. O jej właściwościach można przeczytać w moim artykule pt "Zamienniki cukru".

      Polecam "śnieżne batoniki" z bloga z inuliną czy "Malinowe trufle", "Cytrynowe oponki z lukrem" lub "beza" czy "karkówka w sobie grzybowym". Tam inulina świetnie się sprawdza:)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Dzień dobry Pani Revo, mam pytanie o marko. Czy różnica w makrach z masą z serem mascarpone polega na dodaniu do biszkoptu w pierwszym marko kawy a w trzecim marko braku kawy? To kawa podbija marko? Pierwsze: B: 6,1 T: 25,6 W: 4, trzecie: B: 5,8
    T: 25,9 W: 3,6

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy Sabina! :) Różnica polega na przygotowaniu wersji biszkoptu, który zawiera inne składniki np drugi zawiera pastę kokosową, bardzo tłusty dodatek. Kawy nie wliczałam, ponieważ to tylko napar - bez ziaren.

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print