Polecany post

Zielone placuszki Shreka

Tort Tiramisu ze startą czekoladą

Mój tato miał w zeszły wekend imieniny i zrobiłam rodzince zdrowy torcik Tiramisu. Chętni na przepis? :) Wykorzystałam biszkopt z nowego przepisu, ale można go zrobić także z drugiego przepisu na 3 składnikowy biszkopt:) Torcik wbrew pozorom wyszedł bardzo lekki, pełen aromatów kakao i świeżo mielonej kawy. Od siebie dodałam także startą na tarce czekoladę gorzką na wierzch torcika i to był strzał w 10:)
Przepis na tortownicę o średnicy 25cm (12 mniejszych kawałków lub 8 wielkich):
Masa (należy wybrać jedną z trzech wersji):
  • w wersji z nabiałem: 500 g serka mascarpone 
  • w wersji bez nabiału: ubita śmietanka kokosowa z 2 puszek mleczka kokosowego
  • w wersji usztywnionej żelatyną: 400 g mleczka kokosowego (1 cała puszka), 10 g żelatyny rozpuszczonej w 30 g wrzątku 
  • opcjonalnie: erotryl/ksylitol/stewia
Do posypki:
  • 10 g kakao
  • 30 g czekolady gorzkiej min 85% startej na tarce o malutkich oczkach
Upiec biszkopt i przekroić na 2 blaty jak w wybranym przepisie. Dolny blat umieścić w tortownicy.
Blat nasączyć obcifie kawą (można dodać odrobinkę spirytusu, torcik będzie jeszcze lepszy).
Przygotować masę:
Wersja z nabiałem: ubić mascarpone ze słodzidłem. Posmakować i ewentualnie dodać więcej słodzidła. 
Wersja bez nabiału: ubić śmietankę kokosową czyli twardą część z puszki (z 2 schłodzonych puszek mleczka kokosowego) ze słodzidłem. Posmakować i ewentualnie dodać więcej słodzidła. 
Wersja usztywniona żelatyną: schłodzoną, calą puszkę mleczka kokosowego (razem z wodą z puszki) wymieszać z rozpuszczoną we wrzątku żelatyną. Mieszać szybko. Odstawić do zgęstnienia, aby można było wyłożyć na spód. Zimne mleczko szybko zetnie się po połączeniu z gorącą żelatyną. Posmakować i ewentualnie dodać więcej słodzidła do smaku. 

Wybraną prawie całą masę wyłożyć na pierwszy, nasączony blat w tortownicy, a następnie przykryć drugim blatem i nasączyć go z góry obficie kawą. Na wierzch wyłożyć resztę masy i rozsmarować cienką warstwą. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Na drugi dzień posypać obficie kakao i startą na tarce gorzką czekoladą.
 Torcik jest przepyszny! Idealny dla fanów mocnych smaków kawy i kakao:)
 Smakuje nie tylko osobom odwykłym od cukru :)
Można go zamrozić w kawałkach lub przechowywać w lodówce około 3 dni (jeśli tyle wytrzyma:)
Makro (1 z 12 mniejszych kawałków z mascarpone i biszkoptem kawowym w wersji 2): około 276 kcal
B: 6,1
T: 25,6
W: 4


Makro (1 z 12 mniejszych kawałków z mleczkiem, żelatyną i biszkoptem kawowym w wersji 2): około 177 kcal
B: 5,7
T: 15,2
W: 2,6


Makro (1 z 12 mniejszych kawałków z mascarpone i biszkoptem w wersji 1): około 277 kcal
B: 5,8
T: 25,9
W: 3,6


Makro (1 z 12 mniejszych kawałków z mleczkiem, żelatyną i biszkoptem w wersji 1): około 178 kcal
B: 5,4
T: 15,5
W: 2,2
Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

8 komentarzy:

  1. Ja ostatnio robiłam krem z żółtek z cukrem(kogel mogel) i z mascarpone oraz trochę rumu. Cudowny wyszedł 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pychota!!! Uwielbiam aromat rumu:)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. wygląda przepysznie! muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. inulina tez moze byc jako slodzidlo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inulina zachowuje się dość specyficznie jako słodzik - jeśli nie pisałam o niej w przepisie to tutaj raczej odradzam chyba, że malutkie ilości. O jej właściwościach można przeczytać w moim artykule pt "Zamienniki cukru".

      Polecam "śnieżne batoniki" z bloga z inuliną czy "Malinowe trufle", "Cytrynowe oponki z lukrem" lub "beza" czy "karkówka w sobie grzybowym". Tam inulina świetnie się sprawdza:)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Dzień dobry Pani Revo, mam pytanie o marko. Czy różnica w makrach z masą z serem mascarpone polega na dodaniu do biszkoptu w pierwszym marko kawy a w trzecim marko braku kawy? To kawa podbija marko? Pierwsze: B: 6,1 T: 25,6 W: 4, trzecie: B: 5,8
    T: 25,9 W: 3,6

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy Sabina! :) Różnica polega na przygotowaniu wersji biszkoptu, który zawiera inne składniki np drugi zawiera pastę kokosową, bardzo tłusty dodatek. Kawy nie wliczałam, ponieważ to tylko napar - bez ziaren.

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Print

2 składniki 3 składniki 30 minut adaptacja adaptacja w praktyce adaptacja w teorii agar ajurweda alkohol anyż artykuł artykuły awokado babeczki babka babka jajowata babka wielkanocna bakalie batoniki batony bazylia bez jaj bez laktozy bez mąki bez mięsa bez nabiału bez pieczenia beza białka biszkopt biszkopty boczek borówki botwinka bounty bożenarodzenie brokuły brownie brukselka budyń bulion bułeczki bułki cebula chałwa chia chili chleb chlebek ciasta ciasteczka ciastka ciasto cloudbread cukinia cukrzyca cynamon cytrusy cytryna czekolada czekoladki czekoladki miętowe czekoladowa polewa Dania obiadowe delicje deser deser dla 1 osoby desery dieta dieta ketogeniczna dieta ketogenna dietetycy polecani przez czytelników do pobrania do wydrukowania donaty dynia dynia makaronowa dżem ebook fasolka fatbombki gofry harry potter highfat inulina jabłka jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kabanosy kakao kalafior kalarepa kapusta kapusta kiszona karkówka kawa keto ketoadaptacja ketodieta ketoza kokos koktajle korzenna przyprawa kotlety krem kruche kuleczki kurczak low carb lowcarb lunchbox mak makaron maliny marcepan mascarpone masło masło orzechowe materiały mazurek mąka kokosowa mąka konopna mąka migdałowa MCT mielone mięso mięso mielone migdały mleczko kokosowe mleko kokosowe mleko midałowe młoda kapusta mozarella muffinki musztarda na zimno naleśniki nasiona obiad odżywka ogórek olej olej kokosowy oliwa omlet omlety oponki oreo orzechy owoce paleo paluszki panierka papryka pasta pasta kokosowa pasztet pieczarki pieczywo pierniczki piernik pierogi pierś z kurczaka pietruszka pizza placki placuszki pomidory pralinki przecier pomidorowy przyprawa do piernika pulpety racuchy rafaello rolada roladki rosół ryba rzodkiew rzodkiewka sałatka schab schabowy seler ser ser żołty serca serduszka drobiowe serniczki sezam siemie lniane skórka skrzydełka skwarki słonecznik smalec sok z cytryny sos sos pomidorowy sól spód surówka suszone pomidory sylwester szczupak szparagi szpinak śledzie śmietanka Śniadania i przystawki świąteczne przepisy świeta święta tarta tartaletki tłusty czwartek tłuszcze tort tosty truskawki twaróg walentynki wanilia warstwowy deser warzywa wątróbka wegańskie wegetariańskie wędzony kurczak wielkanoc wieprzowina wigilia wiórki kokosowe wołowina wpc wypieki wywar z nabiałem za darmo zamienniki cukru zapiekane zapiekanka zebra zioła zupa zupa krem żelatyna żółtka żółtko