Polecany post

Bakaliowa "kutia" świąteczna

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

wtorek, 26 marca 2019

Zielona babka wielkanocna z cytrynowym lukrem

Podobno dziś Dzień Szpinaku? No to co powiecie na śliczną, zieloną, cynamonową babeczkę idealną na wielkanoc? Oczywiście z pysznym lukrem 100% keto, lowcarb! :) Jest bardzo lekka i mięciutka z delikatnym aromatem kardamonu i cytryny. Absolutnie nie czuć szpinaku, więc bez obaw :) Na pewno Wam zasmakuje :) 
Przepis na standardową foremkę na babkę (najlepiej silikonową):
  • 6 jaj
  • 60 g mąki kokosowej
  • 35 g liści świeżego szpinaku
  • 65 g rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego (lub masła)  
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia (lub odrobinka sody)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • szczypta soli
  • 5 g smalcu do wysmarowania foremki
Jaja rozdzielić na żółtka i białka. Do żółtek dodać szpinak, słodzidło i przyprawy i zmiksować na gładko.
Białka ubić mikserem na sztywno ze szczyptą soli.
Do białek wlać zieloną masę, olej, mąkę i proszek (lub odrobinkę sody).
Krótko zmiksować na najniższych obrotach tylko do połączenia masy. Powinna być bardzo puszysta i lekka. Jeśli tak nie jest to znaczy, że mąka kokosowa jest złej jakości lub/i masa była zbyt długo miksowana - można dodać odrobinkę śmietanki 36% lub mleczka kokosowego. Przelać masę do wysmarowanej smalcem foremki.
Piec 40 minut w 180 stopniach, a następnie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto na 5 minut w gorącym piekarniku. W tym czasie przygotować lukier.


Na lukier: 
  • 40 g inuliny*
  • 1 łyżka wody (najlepiej wrzątku)
  • 5 g soku z cytryny (1 łyżka)
  • skórka z połówki cytryny
*Można zastąpić zmielonym ksylitolem lub erytrolem, ale polecam inulinę, bo lukier wychodzi naprawdę smaczny jak prawdziwy.

Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę (uwaga, bo inulina szybko chłonie wodę, więc trzeba szybko mieszać). Można użyć moździerza i rozcierać składniki na gładką masę. Jeśli powstaną grudki należy dodać odrobinkę wrzątku i dalej mieszać. Jeśli masa jest rzadka najlepiej odstawić ją do zgęstnienia (trwa to 2 minutki maksymalnie). Jeśli rzadka należy dodać więcej wody.

Po 5 minutach studzenia w gorącym piekarniku babkę można wyciągnąć, a następnie oblać lukrem.
 Babkę należy przechowywać w lodówce około 3 dni :) 
Jest naprawdę pyszna! Smakuje jak leciutki, mięciutki biszkopt z aromatem cynamonu, kardamonu i lukru cytrynowego. No i ten cudowny kolor:) Będzie idealna na Wielkanoc!
Makro (1 kawałek z 12 z lukrem): około 102 kcal
B: 4,1
T: 8,9
W: 1,2

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

4 komentarze:

  1. Pięknie wygląda i dobrze smakuje :) Ja dodam następnym razem startą skórkę cytryny do ciasta. Pozdrawiam serdecznie. Stały czytelnik i fan Pani bloga :) Przemek



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło! Pomysł ze skórką świetny:) Ja dodałam do lukru :)

      Dziękuję pięknie i pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Print