"Pierogi" z mięsem mielonym (bez mąki, bez ciasta)

Komu komu oszukane big pierożki w wersji mięsnej? Idealne dla fanów ciągnącego sera żółtego! Chociaż mi przypominają bardziej saszetki z nadzieniem, ale w końcu pierogi to też saszetki z farszem:) Właściwie wystarczą Wam 2 główne składniki, by je przygotować. Są bardzo proste:) Serio, zrobicie je jednych ruchem bez klejenia! Będą idealną przekąską na imprezę czy na wynos:)

Przepis na 2 duże pierogi/saszetki:
  • 100 g żółtego sera (najlepiej 4 grubsze plasterki, zazwyczaj używam sera Gouda)
  • 50 g mięsa mielonego
  • 5 g smalcu (lub masła do podsmażenia mięsa)
  • opcjonalnie: kilka liści szpinaku do nałożenia na ser
  • sól, pieprz do smaku, szczypta suszonej cebulki i czosnku, szczypta oregano, szczypta bazylii, malutka łyżeczka słodkiej papryki, szczypta majeranku do posypania
Na patelni rozgrzać smalec lub masło. Wrzucić mięso mielone, usmażyć. Na koniec dodać przyprawy. Nie dolewać wody (farsz nie powinien zawierać zbyt dużo płynów). Ser żółty w plasterkach rozłożyć na silikonowej macie lub nieprzywierającej blaszce do pieczenia wysmarowanej lekko tłuszczem. W przypadku sera tartego należy rozsypać w formie kwadratu lub koła dość grubą warstwą, aby nie było prześwitów.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec około 5 minut, aż ser całkowicie się rozpuści. Następnie wyciągnąć i od razu nałożyć farsz na 2 plasterki. Można nałożyć także listki szpinaku na spód.
Łopatką ściągnąć kolejne dwa plasterki (bez nadzienia) i nałożyć na plasterki z farszem tak, aby go przykryły. Można uformować różne kształty np kwadraty lub trójkąty.


Zostawić do ostygnięcia (całość stężeje, a boki powinny się skleić). Podawać na ciepło lub zimno:)


Idealne dla fanów sera żółego :) Niestety nie wiem czy z innych typów wyjdą, bo bardzo rzadko jadam nabiał w innej postaci niż ser żółty czy masło.

Makro (cała porcja z przepisu, 2 pierożki): około 490 kcal

B: 35,5

T: 38

W: 1,6



Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print