Polecany post

Bakaliowa "kutia" świąteczna

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

środa, 20 marca 2019

Biszkopt herbaciany lub kawowy (wersja nr 2)

Na blogu mamy już jedną wersję na lekki biszkopt z 3 składników z przepisu tutaj [klik]. Dziś pora na nieco inną wersję - trochę podobną do mojego ulubionego piernika z bloga tutaj [klik] :) Łapcie przepis na biszkopt na bazie pasty kokosowej o smaku kawy lub herbaty:) Jest wilgotny, nieco cięższy niż poprzedni biszkopt. Idealnie nada się do obfitego nasączania i ciężkich kremów na bazie mascarpone czy masła:) 

Przepis na 2 blaty (na tortownicę 25 cm )
  • 6 jaj
  • 60 g mąki kokosowej
  • 50 g pasty kokosowej + 120 g wody*
  • 20 g rozpuszczonego oleju kokosowego (lub rozpuszczonego masła)
  • łyżeczka proszku do pieczenia (lub odrobinka sody)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (jeśli biszkopt ma być jedynie lekko słodki najlepiej dodać około 2-3 łyżek, jeśli ma być bardzo słodki należy dodać więcej)
  • można dodać 2 płaskie łyżki kakao zamiast łyżeczki mąki kokosowej i zrobić biszkopt kakaowy
  • opcjonalnie: ziarenka z laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
*Zamiast wody można użyć naparu z kawy lub herbaty i zrobić biszkopt herbaciany lub kawowy:) Biszkopt kawowy idealnie sprawdzi się w torciku Tiramisu :)

Pastę kokosową wymieszać z olejem (lub masłem). Następnie dodać wodę (lub herbatę albo odcedzony napar z kawy). Ja dodałam również kardamon.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i ewentualnym słodzidłem.

Żółtka również spienić mikserem na puszystą masę. Do żółtek dodać "kaszkę" z pasty, wody i oleju oraz mąkę i proszek lub sodę.
Zmiksować - 3 obroty miksera. Następnie dodać ubite na sztywno białka i króciutko wymieszać wszystkie składniki tak, aby nie było grudek.
Masa powinna być dość gęsta (jak gęsta śmietana), ale puszysta. Jeśli jest zbyt gęsta należy dodać mleczka lub śmietanki 36%. Wyłożyć masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
Piec około 30 minut w 180 stopniach, aż boki biszkoptu zaczną się rumienić. 

Makro (cały biszkopt czyli około 8 porcji): około 1150 kcal
B: 50,7
T: 92
W: 15,2

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print