Faszerowane papryki

Dziś na blogu prawdziwy klasyk czyli faszerowane papryki. Moja wersja jest jak zwykle uproszczona do granic możliwości :) Zawiera tylko 3 składniki :)

Przepis na 4 sztuki:
  • 4 papryki średniej wielkości (450 g)
  • 350 g mięsa mielonego (np z łopatki wieprzowej)
  • 100 g sera żółtego
  • duża szczypta soli, szczypta pieprzu, pół łyżeczki wędzonej papryki, pół łyżeczki słodkiej papryki i majeranku
Ściąć z papryk "kapelusze", wydrążyć z nasion i oczyścić. Można także wyciąć ogonek lub zostawić do dekoracji (tak jak na zdjęciu poniżej).
Mięso wymieszać z przyprawami i połową sera, który wcześniej zetrzeć na tarce.
Drugą połowę sera wyłożyć na spód papryk. Następnie wyłożyć farsz i przykryć kapeluszami. 
Piec do miękkości w 180 stopniach w naczyniu żaroodpornym przez niecałą godzinę.
Świetnie smakują na ciepło, ale można je odgrzać na patelni na drugi dzień :)
Makro (1 papryka z farszem): około 299 kcal
B: 25,1
T: 19,2
W: 5,4

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print